Yurtdışı seyahati yapabilmek için öncelikle geçerli bir pasaporta ihtiyacınız olacaktır. 2010 yılı itibari ile Türk pasaportları değişmiştir. Dağıtılmaya başlayan e-pasaportlar daha modern bir yüze sahip olmuştur. Eğer hala eski tip bir pasaporta sahipseniz ve geçerlilik süresi mevcutsa, bu pasaportlar 25 Kasım 2015 tarihinden itibaren artık kullanılmayacak ve sadece e-pasaportlar kullanılacaktır. Yurtdışı seyahati düşünüyorsanız, mutlaka sizin de bir e-pasaporta sahip olmanız gerekmektedir. Pasaport alırken en önce harç parası ödenmesi gerekmektedir. Bu işlem, ülkenin her yerinde anlaşmalı bankalarca yapılmaktadır. Harç parası yatırmadığınız takdirde daha sonra pasaport dairesinde mağdur durumda kalma şansınız çok yüksektir. Pasaport işlemi aynı gün tamamlanmaz ancak 3 iş günü içinde elinize ulaşır. Eğer vize ile seyahat edilecek bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız ve elinizde pasaportunuz yoksa, mutlaka işlemlere biran önce başlamanız gerekmektedir. Siz iyisi mi yolculuk tarihinizi belirler belirlemez pasaport alma işlemlerinize başlayın.
İlk kez pasaport alacaklar artık e-pasaport almış olurlar. E-pasaportlarda çip bulunmaktadır. Bu çipte sizlerin birçok bilgisi yüklenmiştir. Yurtdışı seyahatlerinizde pasaport polisine gittiğinizde bu çip sayesinde saniyeler içinde sizin bilgilerinize ulaşılır ve vakit kaybı olmadan giriş işlemleriniz halledilir. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesi çipli pasaport uygulamasını seneler önce başlatmışlardır. Seyahat edecekleri genelde iki tür pasaport bekler. Birincisi Umuma Mahsus Pasaport, ikincisi ise, Hususi Pasaporttur. Hususi pasaportlar anne ya da babası devlet memuru olanlara verilir. Tabii anne ve babanın bakmakla yükümlü olduğu kişilere de verilmektedir. Bu pasaporta sahip olanlar genellikle daha şanslıdırlar çünkü birçok Avrupa ülkesine vizesiz girme olanağına sahip olurlar. Böylelikle seyahat öncesi vize dairelerince, konsolosluklarca sunulması istenen birçok evrak işinden de muaf olarak rahatlıkla yurtdışına çıkma özgürlüğüne erişirler. Umuma mahsus pasaport ise, büyük çoğunluğun kullandığı pasaport türüdür. Yine çipli bir pasaport olmasına rağmen Schengen sahası ülkeleri için vizeye ihtiyaç duyar.
E- Pasaport alabilmek için gereken başlıca evraklar arasında; nüfus cüzdanının aslı gerekmektedir. Nüfus cüzdanında mutlaka TC Kimlik Numarası yazmalıdır. 2 adet biyo-metrik fotoğrafın da son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir. Eğer daha önceden alınmış pasaportlarınız varsa, onları da yanınızda bulundurmalısınız. Pasaport cüzdan bedeli olan ücreti yatırdığınıza dair dekont bankadan alınmış olarak evrak listesi içinde bulundurulmalıdır. Pasaport cüzdan bedelinin ödendiğine dair bir dekont da yine vereceğiniz evraklar içinde bulunmalıdır. E-Pasaportunuz yoksa ve almak zorundaysanız bunun için öncelikle internet sitesine girip pasaport randevusu almanız gerekmektedir. Bu işlem için www.epasaport.gov.tr adresine girmelisiniz. Bu adrese girdiğinizde randevu alabilir ve güncel harç bedellerini öğrenebilirsiniz. Bunun haricinde eğer yurtdışına öğrenim amaçlı gitmeyi planlıyorsanız almak üzere olduğunuz belgelerle birlikte pasaport ücretinden muaf olabilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için kontak kuracağınız danışmanlık şirketiyle de konuşabilirsiniz.
Yurtdışı ülkelerinden vizesiz seyahat edeceğiniz yerler de bulunmaktadır. Bunun için seyahat acentesinden, konsolosluklardan bilgi alabileceğiniz gibi, internet sitelerinden de faydalanabilirsiniz. Bazı ülkelere sadece Türk Pasaportu ile giriş yapmanız mümkündür. Tabii pasaportunuzun en az 6 aylık geçerlilik süresine sahip olması lazımdır. Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi bilgi almanız için en güvenilir yerlerden birisidir. Avrupa seyahati için alınan Schengen vizesi sadece bu ülkeleri kapsayan bölgelerde geçerlidir. Bu bölgeler; Yunanistan, Almanya, Slovenya, Avusturya, Slovakya, Belçika, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Danimarka, Norveç, Estonya, Malta, Finlandiya, Macaristan, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Lityvanya, İtalya, Letonya, İspanya, İzlanda ve İsveç’tir. Eğer bu ülkelerin dışında bir ülkeye yolculuk yapmayı düşünüyorsanız, mutlaka gideceğiniz ülkenin büyükelçiliği ya da konsolosluğu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Schengen vizesi almak için ilk kural gideceğiniz Schengen ülkesi için o ülkenin konsolosluğuna başvurmanız gerektiğidir. Ancak bu kural çoğu zaman göz ardı edilir ve herhangi bir Schengen ülkesinden alacağınız vize de kabul görmektedir. Pasaport polisi bu konuda eğer pasaport ve vizeniz geçerli bir tarihe sahipse ve istenilen dokümanlara da sahipseniz bir sorun çıkarmamaktadır.
Schengen vizesi almak için genellikle izlenilen prosedür o ülkenin büyükelçilik ya da konsolosluğu ile iletişime geçip telefon vasıtasıyla randevu almaktır. Genellikle hemen her Schengen ülkesi için istenilen belgeler aynı sayılır. Birçok açıdan zorlu bir süreç olan evrak toplama işi ne yazık ki birçok Türk vatandaşını mağdur bırakmaya devam etmektedir. Öncelikle bir vize formu edinmeniz ve bu formu eksiksiz ve hatasız olarak doldurmanız gerekmektedir. Bu formu büyükelçilik, konsolosluk ya da bunlara ait web sitelerinde bulabilirsiniz. İstenilen vesikalık ya da biometrik fotoğrafın son 6 aylık halinizi yansıtan bir fotoğraf olması gerekmektedir. Ülkelerden bazıları sadece vesikalık fotoğraf da isteyebilir ancak son zamanlarda sadece biometrik fotoğraf kabul görmektedir. Değişiklik gösteren fotoğraf adetlerini öğrendikten sonra gideceğiniz hemen her fotoğrafçı vize fotoğrafı çekmektedir. Daha önce almış olduğunuz vize fotokopileri, nüfus cüzdanınızın önlü arkalı fotokopisi, almış olduğunuz pasaportunuzun kimlik bilgilerinizi gösteren sayfaların fotokopileri, vize sürenizi kapsayan 30 bin Euro değerindeki seyahat sigortası da istenilen belgeler arasındadır. Seyahat sigortasını hemen bütün kurumsal seyahat acenteleri ücret karşılığı yapmaktadırlar. Ancak bazı acenteler arasında fiyat farklılıkları olmaktadır. İlk gördüğünüz acenteden işlem yaptırmamanız, işi araştırarak takip etmeniz ve size en uygun gelen yerde yaptırmanız önemle tavsiye edilmektedir. İstenilen bu belgelere ek olarak; öğrenci olarak gidiyorsanız; öğrenciliğinize ait evraklar, belgeler, hangi seyahat aracını kullanıyorsanız; o araca ait yolculuk biletleriniz, ekonomik durumunuzu belirten banka, kredi kartı, tapu, araba belgeleri, işyeri belgeleri gibi detaylı evraklar da talep edilmektedir. İlave olarak seyahat ettiğiniz yerdeki otel rezervasyonları da istenilmektedir. En büyük sıkıntı bu konu üzerinde çıkmaktadır. Çoğu zaman ne kadar kalınacağı bilinmeyen bir destinasyonda giriş çıkış tarihi gösterebilmek can sıkıcı olabilir. Bu işlem için genellikle kurumsal otel rezervasyon siteleri ile iletişime geçebilir ve ücretsiz rezervasyon iptali fırsatlarını gösteren otel listelerini inceleyebilirsiniz. Evraklarınızın tam ve geçerli olması sizler için vize alma mülakatlarında en büyük destektir.
Merhaba fransiz vatandasiyim pasaportum turk karayoluylan seyahat edecem sorun olurmu