Antipatros’un Eserinde Yer Alan Antik Çağda Dünyanın 7 Harikası | İnfografik

Dünya’da herkesin ilk görüşte tanıyabildiği mimari eserler vardır. Şimdi sizlere Dünya’nın Yedi Harikası’ listesindeki tamamı insanlar tarafından yapılan ‘Antik Çağların 7 Harikası’ olan mimari eserlerden bahsedeceğiz.

Keops Piramidi / Mısır

Kahire’de yer almaktadır. M.Ö 2560’lı yıllara dayanmaktadır. Mısır’ın en büyük piramididir. Büyük Piramit olarak anılmaktadır. Günümüze kadar tek sağlam yapıda olan piramit Keops Piramidi’dir. Kireçtaşı kullanılarak yapılmıştır. Dünya üzerinde insan eliyle inşa edilen en büyük yapı olarak bilinmektedir.

Babil’in Asma Bahçeleri / Irak

Mezopotamya’ya aittir. Irak’ta bulunmaktadır. M.Ö 605’li yıllara dayanmaktadır. Dünya’nın Yedi Harikası olarak bilinmektedir ancak günümüze dek ulaşmamıştır. Doğunun Bahçesi olarak adlandırılmaktadır. Babil’in Asma Bahçeleri bahsedildiği üzere eşsiz bir mimari özelliğe sahiptir. 9. yüzyılda yaşamış olan El-Tabari’ye göre, Allah, Babil Kulesi’ni cezalandırmak için yıkmıştır

Zeus Heykeli / Yunanistan

MÖ 450’li yıllara dayanmaktadır. Yunanistan’ın Olimpos veya Olympia şehrinde bulunmaktadır.  Heykel, Antik Yunan mitolojisinin baş tanrısı Zeus’a adanmıştır. Heykel tahta iskeletten yapılmıştır. Üzerine fildişi ve altın parçalar yerleştirilmiştir. 12 metre boyundadır. Sağ elinde Zafer Tanrıçası Nike, sol elinde güç simgesi olan bir kartal bulunmaktadır. Oldukça etkileyicidir. Zeus Heykeli milattan sonra 391 yılında kapatılmıştır. Daha sonra da İstanbul’a taşınmıştır. İstanbul’da 462 yılında çıkan bir yangında tamamen yok olmuştur. Heykele ait bazı kalıntılar Paris’teki Louvre Müzesi’nde halen sergilenmektedir.

 Rodos Heykeli / Yunanistan

Milattan önce 282’li yıllara dayanmaktadır. Rodos Adasındaki, Rodos şehrinde bulunmaktadır.  Yunan Güneş Tanrısı Helios’un heykelidir. Lindoslu Khares tarafından yapılmıştır. Heykelin düşmanları korkutması amacıyla yapıldığı düşünülmektedir. Heykelin iki bacağı arasından gemilerin geçebildiği de bazı çizimlerde gösterilmiştir. Eser milattan önce 225li yıllarda çıkan bir depremde yıkılmış ve birkaç asır yan bir şekilde durmuştur.

İskenderiye Feneri / Mısır

Milattan önce 290’lı yıllara dayanmaktadır. İskenderiye’de bulunmaktadır. İnşa edilen deniz feneri heykellerinden en büyüğüdür. Ancak günümüze ulaşmamıştır. Mısır’ı yöneten Ptolemy Hanedanlığı’nın ilk kralı Batlamyus tarafından yapılmıştır. 135 metre uzunluğundadır. İskenderiye Feneri, deprem ve rüzgârlar sonucunda yıkılmıştır.

Halikarnas Mozolesi / Türkiye

Milattan önce 350’li yıllara dayanmaktadır. Bodrum’da bulunmaktadır. Kral Mausolos adına Kral’ın ölümünden sonra karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. Dünyanın ilk mozole örneğidir. Boyutlarının büyüklüğü ile dikkat çekmektedir. Piramit benzeri bir çatıya sahiptir. Bu yönüyle Mısır mimarisiyle ve Yunan mimarisiyle benzerlikler göstermektedir. Kendisinden sonra gelen mozolelere de örnektir.

Artemis Tapınağı / Türkiye

Milattan önce 550’li yıllara dayanmaktadır. Selçuk, İzmir’de yer almaktadır. Artemis, Yunan Mitolojisi’nde bulunan ay, avcılık ve bereket tanrısıdır. Tapınak, tamamen mermerden yapılmıştır. Anca günümüze çok fazla bir kalıntısı kalmamıştır. Az miktarda mermer kalmıştır. Tapınak yapımı yaklaşık 120 yıl sürmüştür. Tapınak yapımını Lidya Kralı Kroisos başlatmıştır.

Kaynakça

      • https://emoji.com.tr/wp-content/uploads/2017/08/babilin-asma-bahceleri-4.jpg
      • http://www.bilgibaba.org/resimler/zeus-heykeli-nerede.jpg
      • https://zeka-oyunlari.s3-eu-west-1.amazonaws.com/s5819h9756be7ef3eb18ee83382297cfc628cfb56a8f94.?1606767916
      • https://www.yapikatalogu.com/Files/FactoryVisit/halikarnas-mozelesi1.jpg
      • https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/keops-piramidindeki-gizemli-iki-odanin-sirri-cozuluyor-40606570
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.