Dünyaca Bilinen En Ünlü Korsanlar | İnfografik

Hayatımız boyunca karşımıza çıkan korsan filmlerini izlemeyen veya başkaları izlerken denk gelmeyen var mıdır? Mutlaka bir yerlerde korsan filmleriyle karşılaşırız. Ya da herhangi birinden define hikâyesi dinleriz. Büyük küçük herkesin kulak kabarttığı, heyecanlı bir şekilde dinlediği korsan hikâyeleri hepimizin hayallerini süslemiştir diyebiliriz. Özellikle define haritası hayatımızın mutlaka küçük bir bölümüne eşlik etmiştir. Hayal olarak düşündüğümüz bu korsan olayları 17. ve 18. Yüzyılda Korsanlık Çağı olarak adlandırılan bir döneme konu olmuştur. Korsancılık diye bir meslek bile ortaya çıkmıştır. Gelin biz de hep birlikte Dünya’nın bilinen ünlü korsanlarına bakalım.

Barbaros Hayrettin Paşa

En ünlü korsanlardan birinin ülkemizde olduğunu biliyor muyuz? Denizcilik tarihinin var olan ilk Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa’dır. Akdeniz bölgesinde korku salan bir orsan olduğu bilinmektedir. Gerçek adı “Hızır Reis’dir. Avrupalılar Barbarossa olarak bilirler. Abisi Oruç Reis ile beraber Akdeniz kıyılarına akınlar gerçekleştirmişlerdir. Ve birçok gemiyi yağmalamışlardır. Yağmaladıkları ganimetler oldukça fazladır.  Ayrıca 1516 yılında ele geçirdikleri bir gemiyi Yavuz Sultan’a hediye edip Osmanlı İmparatorluğun’ dan da destek almışlardır.  Barbaros Hayrettin Paşa’nın bu derin korsanlık bilgisi sayesinde Osmanlı İmparatorluğu Akdeniz’de güçlü bir konuma gelmiştir. Akdeniz adeta bir Türk gölü haline gelerek güçlenilmiştir.

Sir Henry Morgan

Resmi kaynaklarda da oldukça fazla geçmektedir. Dünyanın en ünlü korsanlarından biridir. 1600’lü yıllarda Karayipler’de en çok korkulan kaptanlardandır. En başta İngiliz Kraliyet’inin yağmacısı olan bu korsan daha sonra Fransız korsancısı olarak kabul edilmiştir. Yaklaşık 400 gemiyi yağmaladığı bilinir. En büyük başarılarından biri de 1500 askerli Panama Şehrini ele geçirmesidir.  Daha sonra tutuklanan korsan İngiltere ve İspanya arasında yaşanan savaştan dolayı İngiltere Kralı tarafından serbest bırakılmıştır.

Ching Shih

Efsanelerden yola çıkarak düşünüldüğünde kadın korsan olmayacağı düşünülmektedir. Ancak Ching Shih, en başarılı korsanlardan biridir. Kocasıyla yetkileri eşit olduğu bilinir. Gemilerde seks işçiliği yaparak yaşayan Ching Kırmızı Bayrak Filosu korsan gemisinin başındaki Zheng Yi ile evlendikten sonra hayatı değişmiştir. Çift filoyu birlikte yürütmeye başlar ve bu şekilde bu sürece adım atarlar. Sonrasında da birlikte tarihteki en büyük korsan topluluğunu kurmuşlardır.  Ayrıca Ching Shih, Karayip Korsanları serisindeki Mistress Ching karakterinin sahibi diye bilinmektedir.

Anne Bonny

Black Sails dizisinden de bildiğimiz bir kadın korsandır.  Çok küçük yaşlarda annesini kaybettikten sonra kendi ayakları üstünde durmuştur. Küçük yaşlarda James Bonny adında bir korsana âşık olup, evlemiştir. Daha sonra James yakalanır ve Anne tek başına kalır. Erkek kılığına girerek gemiye sığınmıştır. Çok iyi bıçak kullanıp savaştığı için herkes tarafından sevilmektedir. Kılıç sallayıp savaşmasıyla büyük bir üne sahip olmuştur.

Calico Jack

Kıyafetinden dolayı Calico Jack olarak bilinmektedir.  John Rackam, 18. Yüzyıl başında yerel tüccarlara saldırdığı bilenen küçük bir korsandır. Dünyaca ünlenmesinin sebeplerinden biri de daha çok özel hayatında uyguladığı stratejilerdir. En önemli özelliği de kadın korsanlarla arasında kurduğu ilişkileridir.

Edward Teach

Bilinen en ünlü ve en korkunç korsanlardan biridir. Uzun örgülü siyah sakalları yüzünden Karasakal olarak bilinmektedir. Her zaman tricorn şapka kullanmaktadır. Karayip Korsanları’na konu olmuştur. Ayrıca daha birçok kitaba da konu olmuştur. Edward, 4 gemisi ve gemide çalışan 300 kadar korsanı ile birlikte Karayipler’de yaklaşık 40 ticaret gemisini yağmalamıştır. Kendisi de İngiliz olduğu bilinen Edward en çok İngilizlere saldırmıştır.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.