Dünya’nın En Meşhur Çayları | İnfografik

Çay, her kültür, her millet ve neredeyse her insan için farklı anlamlara sahiptir. Bizim için çayın anlamı tam anlamıyla güne merhaba deme şeklidir diyebiliriz. İngilizler için beş çayı şeklinde devam eden Japonlar ve Çinliler için uğruna felsefi düşüncelerin çıktığı, oluşturulduğu özel bir içecek niteliğindedir. Sohbetlere, edilen keyifli muhabbetlere eşlik eden çayın her ülke için de ayrı bir çeşidi bulunmaktadır. Gelin hep birlikte farklı insanların tercih ettiği farklı çay çeşitlerini inceleyelim.

 

Naneli Çay/ Fas

Aynı bizde olduğu gibi burada da günün her saati tercih edilmektedir.  Fas’ta olan çay aromalı ve baharatlı şekilde tercih edilmektedir. Yeşil bir rengi vardır. Sıcak su, yeşil çay ve bir demet nane ile yapılmaktadır. Oldukça fazla tercih edilmektedir. Yapımı da bir o kadar kolaydır. Fas’a gittiğinizde birçok yerde bu çay ile karşılaşabilirsiniz. Sıcak tercih edilmektedir.

Sütlü Çay/ İngiltere

İngilizlerin o çok meşhur beş çayı geleneklerini bilmeyen yoktur.  Çayın geçmişi neredeyse 1600’lü yıllara dayanmaktadır.  Oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Bu sebeple sütlü çay oldukça önemlidir.  Çay tercihlerini neden sütlü olarak yaptıkları konusunda farklı farklı birçok rivayet bulunmaktadır.  İlki İngilizlerin çaylarını porselen fincanlarda içmek istemeleri ancak bu fincanların çok sıcağı kaldırmadığıdır. Bundan dolayı da içerisine süt eklemiş olmalarıdır. Diğeri ise ekonomik nedenlerden dolayı çayın az sütün çok kullanılmasıdır.  İngiltere’nin meşhur beş çayı olan sütlü çay İngiltere gezinizde deneyebileceğiniz lezzetler arasında yer almaktadır.

Bubble Tea/ Tayvan

Tayvan’ın geleneksel içeceklerinden biri olarak bilinmektedir. Dünya genelinde de çayın her geçen gün tanınırlığı artmaktadır. Çok fazla tercih edilmeye başlanan çaylardan biridir. Ayrıca sütlü inci çayı olarak da bilinmektedir. Hem soğuk hem de sıcak şekilde tercihe bağlı olarak servis edilmektedir.  Çayın yapıldığı ana malzeme tapyoka incisidir.  Tayvan’a gittiğinizde yerinde bu lezzeti deneyebilirsiniz.

Matcha Çayı/ Japonya

Yeşil çayın İnce çekilmiş halidir, diyebiliriz. Japonya’da oldukça fazla tüketilmektedir. Çay keyfi veya çay ritüelleri genel olarak matcha ile yapılmaktadır. Ayrıca bu çayın özel bir demlenme şekli de vardır. Bu açıdan önemlidir.  Ama bu özel demleme şekli evlerde çok fazla uygulanmamaktadır. Özel olarak gidilen ve yapılan restoran, kafe gibi yerlerde daha çok uygulanır. Bunu lezzeti denemek için Japonya’da herhangi bir kafeye gidip deneyebilirsiniz.

Masala Çayı/ Hindistan

Dünya üzerinde çay üretimini en çok yapan yerlerden biri de Hindistan’dır.  Çay’da bu sebepten oldukça fazla tercih edilmektedir.  Hindistan çaylarında İngilizlerin çay kültürünün izleri görülmektedir. Çay sütle servis edilmektedir. Sütlü çay denildiğinde de ister istemez akla gelen yer İngiltere’dir.  Ancak Hindistan’da yapılan bu çay elbette ki Hintlilerin o renkliliğini yaşatmaktadır. Oldukça fazla baharat karışımıyla yapılır. Özellikle de çayın en büyük özelliğini veren masala baharatı bu noktada önemlidir.  Çay içerisinde tarçın, karabiber, karanfil, kakule ve siyah çay gibi daha birçok baharat görebilirsiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.