Biletall Gezgin’i Bu Hafta Samsun’daydı!

Bu hafta Karadeniz Bölgemizin güzel şehri Samsun’daydım ve yine muhteşem güzellikte yerler gezip gördüm. Tam on yedi ilçeye sahip olan Samsun aynı zamanda Karadeniz’in sosyal, kültürel, teknik ve sağlık açısından en gelişmiş şehri olma özelliği taşımaktadır. Elbette ticaret ve sanayi de bir o kadar gelişmiştir. Bu güzel şehre Karadeniz’in Başkenti ve elbette Atatürk’ün Şehri de denilmektedir. Tarihimizde önemli bir yer tutan ve yeri ayrı olan şehirlerimizden birisidir. Şehir eskiçağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olmakla birlikte bölgede Hitit Medeniyeti hakimiyetini sürdürmüş ve çok ilgi gören Amazonlar yaşamıştır. Samsun’da bilmemiz gereken önemli konulardan biri de yol tariflerinde kullanılan Doğupark ve Batıpark konumlarıdır. Buna göre Samsun merkezden doğusundaki taraf Doğupark, batısındaki sahil tarafı ise, Batıpark olarak geçiyor.

gezgin-samsun

Doğupark denince bilinmesi gereken Bandırma Vapuru ve Hayvanat Bahçesi; Batıpark denilince de Amisos Tepesi ve kafe, Amazon Heykeli ve kafesi, fayton gezisi ve çocuklar için düzenlenen oyun parkıdır. Samsun’a gelince buradaki anıtları ve müzeleri görüyorum ve büyük Ata’mızın Türkiye için önemini bir kez daha anlıyorum. Şehrin hemen her noktasında Ulu Önder Atatürk’e hitaben oluşturulmuş anıtlar mevcut. Gerek Bandırma Vapuru Müzesi, gerek Gazi Müzesi ve Onur Anıtı, Samsunluların da tarihimize olan saygısına ne kadar önem verdiklerini gösteriyor. İşte size Samsun’a geldiğinizde görmeniz gereken belli başlı yerlerin kısa bir listesi!

BANDIRMA VAPURU MÜZESİ ve MİLLİ MÜCADELE PARKI
samsun-bandirma

Bilindiği üzere Bandırma Vapuru’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri çok büyük ve önemlidir. Bu müze vapur da orijinal Bandırma Vapuru’nun birebir kopyası olarak tasarlanmış ve halka açılmıştır. 2001 yılında hizmete açılan vapurun içinde çok sayıda sergi platformu mevcuttur. Bu da bizlere dönemin atmosferindeki detayları gösteriyor. Buraya gelmişken Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerini görmek son derece heyecan vericidir. Geminin kaptan köşkü bu açıdan önem taşımaktadır. Vapurun bulunduğu alanda ise, geniş bir park yer alıyor. Biletinizi alıp gişeden geçerken vapura kadar bu parktan geçiyorsunuz. İşte burası da Milli Mücadele Parkı oluyor. Bir tür açık hava müzesi olan park, 35 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Bu parkta Kurtuluş Savaşı şehitlerimize ait bir de yazıt bulunuyor. Mutlaka görülmesi gereken bir yer!
milli-mucadele-parki

PİAZZA AVM

piazza-avm

Başka bir şehre gidince görülmesi gereken elbette bir sürü doğal ve tarihi mekan vardır. Piazza ise, sizlere Karadeniz’in en büyük alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. Oldukça büyük ve zengin içerikli bir alışveriş merkezi olan Piazza hem yeme içme alternatiflerindeki çeşitlilik, hem sinema salonları hem de çocukların oynayabileceği alanlarla oldukça kullanışlı bir kompleks olma özelliği taşıyor. Deniz manzarası gören katında oturmak ve bir şeyler yiyip içmek son derece keyifli.

Biletall.com’dan Samsun’a En Ucuz Uçak Biletini Bul »

AMİSOS TEPESİ

Batıpark’ın karşısında yer alan bu tepede antik Amisos Mezarları bulunmaktadır. Muhteşem bir manzaraya sahip olan bu tepede yeme içme tesisleri bulunuyor. Çayınızı kahvenizi içip tostunuzu yerken bu harika tepenin keyfini çıkarıyor bir yandan da mezar kalıntılarını dolaşabiliyorsunuz. Tepeye teleferikle çıkma olanağı da oldukça keyifli ve zevkli. Karadan ulaşım yapmak isteyenler zaten son derece kolay bir şekilde tepeye çıkabilirler. Bu tepeye ait bir diğer ilginç not da bu tepeyi bir define avcısının bulduğu ancak devletin bölgeye el koyduğu ve koruma altına aldığıdır. Amisos Krallığı’na ait bir aile mezarına sahip olan tepede bölgenin en büyük adam ve kadınının yattığı da belirtiliyor.

amisos-tepesi

ŞAHİNKAYA KANYONU

Samsun’a gelip de bu muhteşem doğa güzelliği görülmeden olmaz sanıyorum. Burayı özellikle gezi teknesi ile gezmeniz de tavsiye edilir. Buraya ulaşmak biraz zahmetli çünkü virajlı bir yola sahip ancak bölgeye vardığınızda gezi teknesi ya da gezer platform vasıtası ile dolaşma olanağına sahipsiniz. Yaklaşık 2 saatlik yol insanı ilk başta caydırsa da sonunda gördüğünüz muhteşem manzara her şeye değiyor. Gönül ister ki bölgede daha sağlıklı koşullar yaratılsın ve buraya gelenler tesis anlamında daha uygun yerlerde dinlenebilsinler. Buna rağmen Türkiye’de nadir bulunan bir doğa güzelliği ve uğraşları hak eden bir bölge.

sahinkaya-kanyonu

LADİK GÖLÜ

Ladik Gölü, Akdağ eteklerinde yer alıyor ve torf diye bir madenden oluşan yüzen adacıklara sahip bir göl. Doğal sit alanı olan Ladik Gölü aynı zamanda göçmen kuşların da uğrak yerlerinden biri. Buraya gelen kuşlar bir süre konaklıyor ve sonra yine yolculuklarına devam ediyorlar. Eskiden ulaşması zor bir yer olan bölgeye artık güzel yapılan yollar sayesinde çok daha kolay bir şekilde ulaşmak mümkün. Gölde ayrıca sazan, tahta balığı, turna balığı gibi değişik balıklar ve tatlı su ıstakozu yaşıyor. Gölün güney bölümünde Taşova yolu geçiyor ve burada konaklama tesisleri mevcut olduğu için genellikle tatil için güzel bir kaçış noktası oluyor. Göl kıyısında yürüyüş yapmak isteyen, kuşları izlemek ya da balık tutmak isteyen herkesin gelip görmesi gereken bir yer.

Biletall.com’dan En Ucuz Samsun Otobüs Biletini Bul »

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.