Türkiye’de Görülmesi Gereken Köprüler

Türkiye’de tarihi eserler ve doğal güzellikler oldukça fazladır. İçerisinde var olan köprüler oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Bu köprüler tarihin ölümsüzleşmesini sağlamaktadır. Ayrıca birçok doğal güzellikte vardır.

Bursa – Irgandi Köprüsü

Boyacı Kulluğu Köprüsü’nün güneyinde yer almaktadır. Osmanlıların tek arasta köprüsüdür. Ayrıca bir taş köprüdür. Köprü, II. Murad zamanında 1442 yılında yapılmıştır. Bursa’da gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Gökdere vadisinde bulunan Gökdere Deresi’nin üzerinde yer alan bir köprüdür. Köprü, Bursa kent tarihinin önemli yerlerinden biridir. Köprü, Abdullah oğlu Timurtaş tarafından yapılmıştır.

 Adana – Taşköprü

Adana’da var olan birçok uygarlığın etkisini bu köprüde görmekteyiz. Köprüde tarihin izlerini görmekteyiz. Bir roma dönemi eseridir. Dünyanın en eski köprüleri arasında yer almaktadır. Köprüyle alakalı ilk bilgi Grekçe yazılmış bir kitabede bulunmuştur. Köprünün Roma imparatorluğunda yapıldığı bu kitabeden öğrenilmiştir. Köprü 310 metre uzunluğundadır. Köprünün 14 büyük kemeri bulunmaktadır.

Antalya – Belkıs Köprüsü (Köprüçay)

Aspendos Akropolü’nün güneyinde yer almaktadır. Ayrıca köprü, Köprüpazar Çayı üzerinde bulunmaktadır. Köprü 225 metre uzunluğundadır. Genişliği 5.20 metre civarındadır. Tiyatroya giderken sağ tarafta yer almaktadır. Köprü sürekli onarıma alınmıştır. Antalya’nın tarihine tanıklık etmektedir. Köprünün üzerinden ve altından Köprüpazar çayını izlemek oldukça keyiflidir. Köprünün yapımında antik kentin tarihini yansıtan taşlar kullanılmıştır.

İstanbul – Büyükçekmece Köprüsü

Büyükçekmece Köprüsü, gören herkesin dikkatini çekmektedir. Mükemmel bir şekilde ışıklandırılmış olan köprü oldukça dikkat çekici güzelliktedir. Köprüyü gördüğünüzde mutlaka fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Işıklandırmalar özellikle akşama doğru daha güzel olmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman köprünün bitirilme zamanına kadar yaşamamıştır. Köprü o öldükten sonra II. Selim tarafından tamamlanmıştır. Köprünün uzunluğu 635,57 metredir. Genişliği 7 metre civarındadır. Fazlasıyla heybetli ve gösterişli bir köprüdür.

Edirne – Uzun Köprü

Uzun Köprü, Edirne’de yer almaktadır. Dünyanın en uzun köprüleri arasında yer alır. Ayrıca en uzun taş köprü olarak bilinmektedir. Unesco Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir. Köprünün tarihi, Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yaptığı döneme dayanmaktadır. Köprü, 1425 yılında yapılmaya başlanmıştır. Musluhiddin tarafından yapılmaya başlanan köprü 1444 senesinde bitirilmiştir. Köprünün eski adı Cisr-i ergene’dir. Edirne’ye gittiğinizde ziyaret etmeniz gereken noktalardan biridir.

Artvin – Çifte Köprü

Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunmaktadır. Köprü, Kamilat ve Soğucak nehirlerinin üzerinde yer almaktadır. İki adet sivri kemere sahip olduğu için ismi Çifte Köprü olmuştur. Köprünün 18.yy’ da yapıldığı düşünülmektedir. Köprü kesme taşlardan yapılmıştır. Yapısı olarak tek göze sahiptir. Köprünün uzunluğu 36 metredir. Genişliği ise 3 metreye yakındır. Artvin’ e gittiğinizde uğramanız gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Sakarya – Justinianus Köprüsü (Beşköprü)

Sakarya’nın tarihi yapılarının başında gelmektedir. Serdivan ilçesinde yer almaktadır. Köprü aynı zamanda Sakarya’nın simgesi olarak bilinmektedir. Bulunduğu yer Beşköprü olduğu için ismi daha çok Beşköprü diye bilinmektedir. Bizans imparatoru tarafından yaptırılmıştır. Köprü 365 metre uzunluğundadır. Sakarya’ya gittiğinizde ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.