Covid-19 Önlemleri Kapsamında ‘Dijital Seyahat Kartı’ Uygulaması

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), covid-19 önlemleri kapsamında dijital seyahat kartı uygulamasının birkaç hafta içerisinde çıkarılacağını duyurdu. Bu kartlarda seyahat edecek kişilerin covid-19 test sonuçları ve aşı bilgileri bulanacak. Ayrıca, testlerin ve aşıların yetkili kurumlarca yapılıp yapılmadığı da dijital seyahat kartlarında yerini alacak.

Daha Güvenilir

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, kartların uluslararası hava yolculukları için önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca, bu kartlar dünya genelinde dijital olarak uyumlu çalışacak. Böylece, yolcuların testlerinin doğru olduğundan ve ülkeye girişlerinde bir sakınca olmadığından emin olunacaktır.  Dijital Seyahat Kartları iOS ve Android cihazlara ücretsiz şekilde sunulacak. Bu uygulama, aralık ayında ilk kez Singapur Hava Yolları şirketi tarafından kullanıldı.

Uygulamayı Sıcak Bakmayan Ülkeler Mevcut

 Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, bu kartların modüler bir şekilde üretildiğini ve uygulamaya başlanan diğer dijital çözümlerle de uyum sağlayacağını söylüyor. Birlik, Asya-Pasifik bölgelerindeki hava yolu şirketleriyle seyahat kartı konusunda görüşmeler yapıyor.

Emirates, Qatar Hava Yolları gibi bazı firmalar da demo amaçlı uygulamalar geliştirmekte. Fakat, bazı hükümetlerin fiziki belge istemesi sebebiyle uygulamanın hayata geçişi gecikti. Güney Kore ve Seul gibi hükümetler hala fiziki belgeler istemekte.

Koronavirüs salgını hava taşımacılığı sektörünü de oldukça kötü etkilemiş durumda. IATA, geliştirilen aşılarla ve dijital seyahat kartlarıyla sektördeki bu etkiyi azaltmayı umuyor. IATA Asya-Pasifik Bölgesi Direktörü Clifford, bu durumu düzeltmenin küresel aşı erişimine bağlı olduğunu söylüyor. Tüm bu durgunluğun toparlanmasının bu tarz girişimlerin de yardımıyla 12-24 ay alabileceğini söylüyor.

Dijital seyahat kartlarının hayata geçirilmesi ve yaygınlaşması tüm ulaşım sektörüne rahat bir nefes aldıracaktır. Seyahat eden yolcuların bu uygulamaya erişimi onlar açısından da oldukça verimli sonuçlar sağlayacaktır. Ayrıca yolcuların güvenlikleri bakımından da oldukça verimli olacaktır. Bu sistemi ülkemizdeki HES kodu gibi düşünebiliriz. Riskli durumda olan yolcular uçağa binemeyecek. Dijital seyahat kartı, yine HES kodu gibi yerel çözümlerle de uyumlu olacak. Modüler yapıda olan bu kart sayesinde, ülkelerin kriterlerine ve politikalarına karşı seyahat ve ülkeye giriş için gerekli olan şartları sağlayıp sağlamadığı da kolaylıkla kontrol edilebilecek.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.