Sosyal Mesafe Döneminin En Popüler Tatil Türleri #1: Karavan Tatili

Koronavirüs bu yıl turizm sektörünü oldukça yakından etkilemiştir. Otellerin önceki yazlara göre doluluk oranlarının düşük olduğu şu dönemlerde insanlar alternatif tatil seçenekleri arayışına girmektedir. Birçok kişi çadırını alıp kamp yapmaya gitse de deniz tatili yapmak isteyen kişiler daha farklı öneriler beklemektedir. Son yıllarda giderek popüler hale gelmeye başlayan karavan tatili pandemi döneminde daha da fazla ilgi görmeye başlamıştır. Bu yazımız içerisinde bugünlerde en popüler tatil türlerinden olan karavan tatili hakkında merak edilenlere yanıt vermeye çalışacağız.

Karavan Nedir?

Karavan, dışarıdan gelebilecek tüm etmenlere karşı korunaklı, içerisinde kısa ya da uzun süre yaşanabilecek, kamp yapıma uygun araç ve gereçlerle donatılmış araç ya da römorktur.  Kendi içerisinde motokaravan ve çekme karavan olarak ikiye ayrılan karavan tatil dönemlerinde oldukça popüler olmaktadır.

Uzun süreli karavan tatili yapacak kişiler genel olarak çekme karavan satın alırlar. Bir aracın arkasına römork yardımı ile bağlanan çekme karavan oldukça konforlu olması ile bilinmektedir. Motokaravan ise kendi motor gücüne sahip olup hareket kabiliyetinden dolayı tercih edilmektedir.

Karavan Nasıl Oluşturulur & Satın Alınır?

Sosyal mesafe döneminde karavan tatili yapmak isteyen kişiler işe ilk olarak karavan alma ile başlamak istiyor. İster sıfır ya da ikinci el karavan araç satın alabilir isterseniz tamamen kendinize özel karavan yapabilirsiniz. Sahibinden üzerinden karavan alım ve satım ilanlarına bakarak kendi bütçenize uygun bir karavan satın alabilirsiniz. Kendi karavanınızı yapmak biraz uğraştırıcı olabilir.  Son zamanlarda geniş, teknoloji dolu karavanlar üretildiğini ve satıldığını görebilirsiniz.

Karavan Tatili İçin Öneriler

Karavan ile tatil yapmak her yaş grubundan insanın hayalidir. Özgür, bir otel ya da şehre bağlı olmadan tatil yapmayı kim istemez? Akdeniz’den başlayıp Ege sahillerinden çıkılacak bir karavan tatilin özlemini hiç duymadınız mı? Buna benzer bir planınız varsa karavan tatili ile ilgili her konuya hakim olmanız gerekiyor.

Karavan tatilinde ana tema özgürlük olsa da bu özgürlüğün belirli bir düzen eşiğinde olması gerekiyor. Karavan tatiline çıkmadan önce kendinize bir yerleşim düzeni oluşturunuz. Kullanacağınız tüm ekipman ve malzemeler elinizin altında, ulaşabileceğiniz yerlerde olmalıdır. Yola çıkmadan önce seyahat rotanızı oluşturmalı, hangi bölgelerde ne kadar süre geçireceğinizi planlamalısınız. Kendinize toplam bir tatil süresi belirlemeli ve buna göre yola çıkmalısınız.

Yanınıza Almanız Gerekenler

Karavan tatiline çıkan kişilerin ekipmanları, araç ve gereçleri sağlam olmalıdır. Her açıdan donanımlı olması gereken karavanlar seyahat süresince sizi yormamalıdır. Karavanla tatile çıkmadan önce yanınıza orta büyüklükte çadır, portatif kamp masası, kamp tipi sandalye, çamaşır ipi be teli, ecza dolabı, su hortumu, alet çantası, fener almanız gerekiyor. Bunlar temel malzeme olup kişisel isteğe göre artırılabilir. Bu liste içerisine su, kişisel bakım ürünleri, karavan ve arabanın bakımı için gerekli olan malzemeler eklenmedi. Onların zaten yanınızda olacağını düşünüyoruz 😊

Güvenlik İçin Öneriler

Karavan tatili yamak isteyen kişilerin en merak ettiği şeylerden birisi de güvenliktir. Bilmediğimiz, tanımadığınız topraklarda kalacak olmak içinizi tedirgin edebilir. Aslında bu tedirginliğin normal olduğunu söyleyebiliriz. Hatta içinizdeki tedirginliğin sizi güvende tuttuğunu söyleyebiliriz. Karavan tatili yapan kişilerin başlarına en çok hırsızlık gelmektedir. Hiçbir şey olmasa bile araçların mazot ve benzinlerini çalan hırsızlar kamp severlerin işlerini zorlaştırmaktadır. Karavan güvenliğini maalesef kendiniz sağlamak zorundasınız. Sahile ya da herhangi bir yere giderken tüm cam, kapı ve pencerelerin kapalı olduğundan emin olunuz. Aksi halde bom boş bir karavan karşı karşıya gelebilirsiniz.

Karavan Tatil Rotası Seçimi

Karavan tatili yapmak isteyip rotaya karar veremeyen kişilere bu bölümde rota fikirleri paylaşacağız. Karavan için sunacağımız 6 rota sizlere büyük oranda kolaylık sağlayacaktır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Karavan tatili için birçok kişi Akdeniz ve Ege bölgesini seçmektedir. Ancak biz sizlere ilk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinden bahsedeceğiz. Tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep bölgelerini tercih edebilirsiniz.

Akdeniz

Türkiye’de tatil denilince akla ilk olarak Akdeniz bölgesi gelmektedir. Akdeniz hem doğası hem tarihi hem de denizi ile ön plana çıkan bir bölgedir. Genelde karavan için birçok kişi Antalya’yı tercih eder. Oysa elinizin altında karavan gibi bir nimet varken Antalya’ya uğramamanızı bile tavsiye ediyoruz. Mersin, Isparta, Burdur gibi şehirlerde de doğa ile baş başa kalarak muhteşem bir karavan tatili yapabilirsiniz.

Güney Ege

Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip olan Güney Ege’de deniz turizminin zirvede olduğunu göreceksiniz. Eğer karavanla güzel, keyifli bir deniz tatili yapacaksanız ilk durağınız Muğla ve Aydın olmalıdır. Deniz, kumsal, vadi ve koyların bu bölgede daha el değmemiş olması içinizi kıpır kıpır edecektir.

Kuzey Ege

Ege’nin kuzeyde bulunan toprakları hem tarihi hem de doğal güzelliklerinden dolayı tercih edilmektedir. İzmir’de hem deniz tatili yapabilir hem de antik kentleri gezebilirsiniz. Çanakkale ise Türkiye’nin bağımsızlık ve özgürlük dolu topraklarıdır. Karavan ile bu bölgede tadına doyamayacağınız kamplar yaparak tatilinizi ölümsüz hale getirebilirsiniz.

Orta Anadolu

Karavan tatili için uygun olan bir diğer bölge ise Orta Anadolu’dur. Orta Anadolu’da birçok kişinin tercih ettiği yer Kapadokya’dır. Genelde birçok gezginin tercih ettiği Kapadokya’da karavanlar için güvenilir birçok kamp alanı bulunuyor. Vadiler içerisinde, peri bacaları arasında yapacağınız karavan tatili hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirecektir.

Doğu Karadeniz

Karavan tatili için önereceğimiz son bölge Doğu Karadeniz’dir. Karavan ile tatil yapmaya oldukça elverişli olan Doğu Karadeniz’de daha önce hiç görmediğiniz doğal güzelliklerle karşılaşacaksınız. Birbirinden güzel yaylalarda yeşil ve doğa manzarası eşliğinde yapacağınız tatil sizler için unutulmaz olacaktır.

Karavan Tatili İçin Koronavirüs Önlemleri

Korona virüs ile beraber tatil kültüründe de değişiklik meydana gelmiştir. Yaz ayının gelmesi ile beraber tatilciler otellerden ziyade çadır ve karavan tatiline yoğunlaşmış durumda. Karavan ile yapılan tatillerin diğer seçeneklere nazaran daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz. İster kendinize ait ister kiraladığınız karavan ile tatile çıkın. Karavana binmeden önce ilk olarak araç içi dezenfekte işlemi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanında yanınızda el tipi dezenfektan daima olmalı, gideceğiniz yerlerde sosyal mesafeye kesinlikle uyum göstermeniz gerekmektedir. Karavan tatilinde genelde insanlardan uzak bölgelerde olacaksınız. Bu nedenle çok fazla risk unsurunun olmadığını söyleyebiliriz.

Karavan Tatilinin Avantajları

Her şeyden önce karavan tatilinin bir kültür olduğunu bilmeniz gerekiyor. Karavan tatili ile istediğiniz zaman istediğiniz yerde özgür bir şekilde tatil yapma fırsatına sahip olabilirsiniz. Karavanla tatil yapmanın en büyük avantajı istediğiniz yerde istediğiniz gün kadar tatil yapabiliyor oluşunuzdur. Bir otele bağlı olmadan tatil yapma kültürü kadar güzel bir şey olabilir mi?

Karavan Tatilinin Dezavantajları

Karavanda tatil yapmanın hiç kötü noktası yok mu derseniz elbette var. Karavanla tatilin dezavantajları daha çok sistemsel sorunlardan oluşmaktadır. Elektrik, su, park yeri, ısınma, sinek, hırsızlık bu sistemin en büyük olumsuzluklarıdır. Fakat zaman içerisinde bu kültüre adapte oldukça, bahsi geçen sorunlarla ilgili hızlı çözümler geliştirmeyi öğrenebilirsiniz. Bunun dışında karavan tatilinin her zaman keyifli ve avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.