Geleceğin Şehirleri Nasıl Olacak?

Şehirler artık modern dünyanın çok önemli parçalarından birisi haline geldiler. Milyonlarca insanı kendilerine doğru çekiyorlar. Haliyle de bu kadar kalabalık için çok fazla enerji tüketmek zorunda kalıyorlar. Tükettikleri enerjiler aracılığıyla da sürekli olarak bir büyüme ve genişleme gösteriyorlar. Uzmanlar tarafından yapılan araştırma raporlarına göre dünya üzerinde yaşayan insanların yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Avrupa’da bu oran ise %60 ile %75 oranlarına kadar çıkıyor. Yakın gelecekte bu oranların daha da fazla artması bekleniyor.

Şimdiki Yakıtlar Kullanılmayacak

Gelecekte şehirlerin hayal bile edilemeyecek seviyede değişmesi bekleniyor. Bu değişimler en çok enerjide yaşanacak. Şu anda kullanılan başta ısıtma, ulaşım ve elektrik gibi alanlarda kullanılan enerji kaynakları gelecekte çok farklılaşacak ve şekillenecek. Kullanılacak olan yeni enerji kaynakları şu anda kullanılan kaynaklara nazaran çok daha avantajlı olacak. Özellikle araçların tükettikleri yakıtlar gelecekte çok daha ucuz olan kaynaklardan sağlanacak. Bu kaynakların güneş, rüzgâr ve hidrojen kökenli olması bekleniyor. Bu kaynaklar sayesinde hem ucuz yakıtlar üretilecek hem de doğaya zarar vermeden ulaşım sağlanmış olacak.

Şoförsüz Araçlar

Ulaşım sektöründe yaşanacak bir diğer gelişme de şoförsüz araçlar olacak. Şu anda test aşamasında olan şoförsüz araçları yakın gelecekte şehirlerde çok sık bir şekilde görebileceğiz. Araçları gireceğimiz rota ve yer bilgileri sonrasında araç kendi kendine bizi o rota üzerinden o yere götürebilecek. Şu anda gerçekleştirilen testlerde şoförsüz araçlar ile binlerce kilometrelik yol kat edildi. Bu yolculuklarda araçların kendi hatasından kaynaklı olarak neredeyse hiçbir kaza gerçekleşmedi.

Yapay Zeka ile Akıllı Sistemler

Gelecekte çok fazla yüksekliğe sahip ve oldukça fazla alana sahip binalar yapılacak. Alışveriş merkezi, iş yeri, teknoloji ofisleri, eğlence merkezleri gibi mekanların olacağı bu binalar gelecekte kendi enerjilerini üreterek herhangi bir gidere sahip olmayacak. Teknoloji aracılığı ile yapılacak işlemler sayesinde binalar için başta elektrik ve su gibi giderlerini karşılama amaçlı olarak projeler geliştirilecek ve uygulayacak. Ayrıca bu binalar yapay zekâ ile kontrol edilecek. İnsanlar binalar ile konuşabilecek onlara talimat verebilecek. Hatta onlardan tavsiye bile alabilecek. Her binada insanların dışarıya çıkmadan bütün ihtiyaçlarını gidebileceği mekanlar ve yapılar yer alacak. Böylelikle insanlar zamandan tasarruf edebilecek. Binalar yapay zekâ sayesinde insanları takip edebilecek ve odaların ısınma ve ışık seviyelerini onlara göre ayarlayacak. Bu sayede ev içerisinde hareket ettikçe her oda otomatik olarak kişiye göre aydınlanacak ve sıcaklığı ayarlanacak.

Robotlar hayatın ve şehirlerin her alanında yer alacak. Birçok işi robotlar gerçekleştirecek. İnsanlar robotlar ile iletişime geçip onlara talimat verecek. Robotlar sayesinde işler çok daha verimli bir şekilde gerçekleştirilecek birçok şey daha ucuza mal edilebilecek.

Bitcoin Yaygınlaşacak

Bitcoin ve altcoinler geleceğin para birimi olacaklar. Artık şehirlerde alışveriş yaparken, taksiye binerken, kuaförde saçımızı yaptırırken, uçak biletimizi alırken, her türlü parasal işlemi hallederken bu coinleri kullanacağız. Her şey elektronik bir şekilde gerçekleşecek ve son derece hızlı olacak. İnsanlar nakit para taşımadan şehirlerde her türlü ekonomik işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.