Hem Gezgin Hem Sanatçı: Jose Naranja’nın Çizim Defterini Görmek İster Misiniz?

Gezginler arasında gezilerini not almak, günlük tutmak yaygın bir uygulama fakat biz sizlere norma günlüklerden farklı gezi defterleri ile ünlü birini tanıtacağız. Bu yazımızda 13 yıl boyunca gezdiği yerleri hem not alarak hem de çizerek defterinde kayıt altına alan sanatçı Jose Naranja’dan bahsedeceğiz.

1978’de Madrid, İspanya’da doğan Jose Naranja şu an yarattığı cep defterleri ile ünlü olsa da aslında bir havacılık mühendisi ve yıllarca bu alanda çalışmış. Naranja’nın cep defterlerine olan tutkusu 2005’de Van Gogh, Picasso, Ernest Hemingway ve Bruce Chatwin gibi birçok Avrupalı sanatçı ve düşünür tarafından kullanılan Moleskine cep defterlerini keşfetmesiyle başlamış. Naranja havacılık mühendisi olarak çalışırken aynı zamanda not defterlerine çizimler yapmaya başlamış. Jose Naranja, bugüne kadar hiç çizim ya da sanat eğitim almamış ve çizim yapmayı hobi olarak görmüş. Yıllarca devam eden not defteri sanatı tutkusuna seyahat tutkusu da eklenince işinden istifa etmeye karar vermiş. Jose Naraja’da hayalleri için işini bırakan o cesurlardan bir tanesi. İki tutkusu olan çizim ve seyahati ise birleştirmiş ve kendini bu iki şeye adamaya, seyahatlerini anlattığı çizim dolu cep defterleri üretmeye karar vermiş.

Son 13 yıl boyunca, sanatçı Jose Naranja, cep tipi not defterlerini kendi görsel günlüğü olarak kullanıyor ve yaptığı seyahatler sırasında yaşadıklarını gerek kendi çizimleri gerek pul ve fotoğraf gibi ögeler yapıştırarak süslüyor. Günlük deneyimlerini, gözlemlerini, fikirlerini ve hatıralarını resimleyen Naranja, devam eden projesini “not defterlerine bir aşk mektubu, hayallerinin yükselişi ve aynı zamanda kendisinin bir parçası” olarak nitelendiriyor. Naranja’nın cep defterlerinin sayfalarının her biri onun anılarıyla dolu.

Jose Naranja’nın cep defterlerinden birkaç örnek sayfayı aşağıda görebilirsiniz.

Gezi notları tutmaya renkli ve farklı bir bakış açısı getiren Jose Naranja, defterlerini doldurmaya devam ediyor. Bir sonraki gezisini merak ile bekliyoruz. 🙂

Biletall.com’dan En Ucuz Biletleri Bul »

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.