Instagram’da Takip Etmeniz Gereken 7 Seyyah

1. Gürkan Genç (Instagram Hesabı)

15.1.1979 doğumlu Gürkan Genç, instagram’da yaklaşık 41.000 takipçiye sahip bir seyyah.

Radyo-Televizyon-Sinema bölümü mezunu genç seyyah, ilk olarak kendi sektöründe iş hayatına atılıyor. Ardından çeşitli sebeplerle, satış temsilciliği, gıda sektörü gibi farklı alanlara kayıyor ve son olarak da 2010 yılında ortağı olduğu şirketteki hisselerini satarak pedallamaya koyuluyor.

2009 yılında, hobisinin hayat felsefesi haline geleceğinden habersiz, Ankara’da ilk bisikletini alıp işe bisiklet ile gidip gelmeye başlıyor.  Ankara Perşembe Akşamı Bisikletlileri topluluğu ile şehirde pedallayıp, teknik konular hakkında da bilgileniyor. Nisan 2010’da da her şeyi bırakıp bisikleti ve gerekli ekipmanı ile yaklaşık 1 sene sürecek bir maceraya koyuluyor ve Asya kıtasının büyük bir kısmını kapsayan ilk seyahatinde, toplamda 12.500 km pedal çeviriyor.  Gezilerinde yalnızca kıta değiştirmek için uçak veya gemi kullanan Gürkan Genç, bunun dışında gittiği her yeri bisikleti ile geziyor, bulunduğu yer hakkında yazılar yazıp takipçileriyle paylaşıyor.

İletişim fakültesi mezunu olan gezginimizin yazıları, videoları, fotoğrafları dışında 4 adet fotoğraf sergisi, 2 de kısa film deneyimi oluyor. İnsanları bisikletli gezgin olmaya yönlendirebilecek 4 adet de sosyal sorumluluk projesine imza atıyor.

Şu an hala, 2012 yılında başladığı ve 7 sene sürmesini planladığı dünya gezisine devam eden Gürkan Genç’i, internet sitesinde (http://www.gurkangenc.com/tr) yer alan harita üzerinden takip etmeniz de mümkün.

2. Gökhan Emre Akıl (Instagram Hesabı)

Şimdiye kadar 80’e yakın ülke gezen 1990 doğumlu Gökhan Emre Akıl’ın fotoğrafçılığa merakı, kendisi daha çok küçükken başlıyor ve 18 yaşlarındayken Ara Güler gibi bir isimden eğitim alma fırsatını yakalamasıyla bu merak profesyonelliğe doğru evriliyor. Gittiği ülkelerde insan portreleri ve çoğunlukla çocuk fotoğrafları çeken gezginimiz bu fotoğrafları sosyal medya hesapları üzerinden aktif olarak yayınlıyor.

Gezdiği 80 ülkede yaptığı tüm masrafları ise yazları Türkiye’de yaptığı düğün fotoğrafçılığı ve bu tarz dönemsel işlerden çıkarıyor. Gittiği yerler arasından özellikle Afrika’ya gönlünü kaptıran gezgin, çocukluk hayali olan Afrika gezisini tam 9 kez gerçekleştirme fırsatı yakalıyor.

‘Ruhun Rengi Olmaz’ sloganı ile yola çıkan seyyah, şimdiye kadar Türkiye’de 8 fotoğraf sergisi açarak, ikisi dışında diğer hepsini Afrika’da yaşayan çocuklara bağışlıyor. Aynı isimli bir adet de kitap yazarak, yüzyıllardır renginden ötürü ötelenmiş insanların hayatlarını ve mücadelelerini ulaşabildiği herkese anlatmaya çalışıyor. Gezdiği yerlerde çektiği harika fotoğraflara ve fotoğrafladığı insanların hikayelerine Akıl’ın Instagram hesabı üzerinden ulaşmanız mümkün.

3. Bestami Köse (Instagram Hesabı)

Kendi ifadesiyle küçükken en büyük hayali; ‘bir ilçesinde yaşadığı Antakya’nın merkezini görebilmek’ olan; şimdilerde ise dünyanın en uzun tren yolculuğunu gerçekleştirerek 52 ülkeye giden plansız gezgin, Bestami Köse.

1990 Hatay/Hassa doğumlu Bestami, özellikle çok büyük bütçeler ayırmadan farklı ülkeleri ve şehirleri gezmek isteyenlerin takip etmesi gereken bir seyyah ve Interrail Türkiye grubunun da kurucusu. Grup, 2013 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor ve amacı gezginlere ucuza da seyahat edilebileceğini anlatmak. Kendi deyimleriyle Interrail Türkiye; ‘’Seyahat etmek ve yolda olmak felsefesinin daha çok insana ulaşmasını sağlamak’’ amacıyla kurulmuş ve şimdiye kadar 800.000’i aşan seyyaha ulaşmış.

’Yol Açık, Yola Çık!’ sloganıyla dünyayı gezen Bestami, gittiği yerlerde manzara, doğa ve insan fotoğrafları çekiyor ve bu fotoğrafları sosyal medya hesaplarında düzenli olarak paylaşıp yüksek beğeni topluyor. Farklı kültürlere ve toplumlara hayran olmakla beraber, İran’a ve Norveç’e neredeyse aşık olduğunu sık sık dile getiren seyyah, bugüne kadar insanları gezmeye teşvik edebilmek adına 62 üniversite tarafından konferans ve seminer vermek için çağırılmış ve bunun yanında çeşitli dergilere yazılar yazıp, radyo programlarına konuk olarak katılmış.

Bestami Köse’yi ve Interrail Türkiye’yi daha detaylı tanımak için başlıkta yer verdiğimiz Instagram hesabının yanı sıra internet sitelerine de bir göz atabilirsiniz; http://plansizgezgin.net

4. Deniz Pehlivan (Instagram Hesabı)

Şimdiye kadar 200’ü geçkin şehir ve 61 ülkeye seyahat etmiş olan gezginimiz Deniz Pehlivan, Muğla’lı denizci bir ailenin çocuğu. Yani gezginlik sevdası onlarda aileden geliyor. Yeni yerle görme ve gezme merakını dindiremeyen Deniz son 6 yıldır neredeyse aralıksız geziyor ve gittiği yer ülke ile ilgili rotalar, seyahat tavsiyeleri, planlar çıkararak kendi gibi gezgin takipçilerine araç kiralamadan tut biletlerin hangi sitelerden alınması gerektiğine, pasaport ve vize işlemlerinden tatilde en sık yapılan hatalara varana kadar, hemen hemen her konuda yol göstermeye çalışıyor.

27 Haziran 1989 doğumlu seyyah, Instagram hesabında çoğunlukla manzara, doğa ve şehir fotoğraflarına yer veriyor. Ayrıca paylaştığı fotoğrafların altındaki açıklama kısmında da seyahatlerine ait küçük anekdotlara, tüyolara ve elbette kendi deneyimlerine yer veriyor. 73.500’ü geçkin takipçi sayısıyla Deniz Pehlivan, Instagram’da mutlaka takip edilmesi gereken gezginlerden biri olarak değerlendiriliyor.

5. Özcan Bostancı ve İsmail Özger (Instagram Hesabı)

2010 yılında kariyerlerini ve monoton yaşamlarını geride bırakıp dünyayı gezmeye başlayan iki kafadar.

İçlerindeki gezgin ruhu dizginleyemeyen fakat bir yandan da toplum baskısı, ailelerinin beklentileri, maddi kaygılar gibi sebeplerde sürekli bu arzularını rafa kaldırmak zorunda kalan bu iki arkadaşın bir gün kafası atıyor ve diyorlar ki: Hadi gidelim.  Hemen planlarını yapmaya koyuluyorlar. Ardından istifalar ediliyor; vize ve pasaport işlemleri hallediliyor, biletler alınıyor ve seyahat boyunca güncel olarak yazılar yazacakları web sitelerini (http://www.baskaturlubirsey.com) açıyorlar. Sonra ver elini dünya. Göz açıp kapayıncaya kadar kendilerini hep hayalini kurdukları o serüvenin içinde buluveriyorlar. 400 gün boyunca 26 ülke ve 96 şehri karış karış geziyorlar.

Videolar dahil toplamda 28150 kare fotoğraf çeken ikili, seyahatnameleri ile birlikte insanları gezmeye teşvik etmek için çabalıyorlar. Sitelerinde bulunan harita sayesinde nereleri gezdiklerini ve rotalarını takip etmek mümkün.

Dünya turlarından döndükten sonra da bu kadar kapsamlı ve uzun süreli olmasa da küçük seyahatleri oluyor bu iki seyyahın. Ve bugüne kadar toplamda 5 kıta, 69 ülke geziyorlar.  Serüvenlerini Instagram sayfaları üzerinde düzenli olarak paylaşıyorlar ve 20.000’e yakın takipçileri var.

Şehir hayatının monotonluğundan sıkıldıysanız ama yine de karar vermekte güçlük yaşıyorsanız bu iki seyyahın Instagram sayfaları sizin için bir rehber olabilir.

6. Alper Metin (Instagram Hesabı)

Alper metin ise diğer seyyahlarımıza göre biraz daha farklı bir rota izliyor. Düzenli bir işi var ve her yaz 1 ay gibi bir sürede, yıl içinde belirlediği ülkeleri gezerek blog yazıyor. Genellikle tercihlerini komşu ve çoğu zaman pasaport istemeyen ülkelerden yana kullanan seyyahın, vize alarak gidip gezdiği ülkeler de mevcut. Elbette bu tercihinin kendisine göre bir sebebi var: Kendine özgü gelenekleri olan ve çoğu zaman turistlerin tercih etmediği ülkelere gidip, kıyıda köşede kalan güzellikleri tecrübe edebilmek.

Alper Metin’in gezmekten en keyif aldığı noktalar arasında; Küba, İsrail, Makedonya, Moğolistan  gibi ülkeler yer alıyor.

Web sitesi (http://www.celebialper.com) ağırlıklı olarak; nerede ne yenmeli, nerelerde konaklanmalı, vize ve pasaport alma süreçleri, ulaşım ve gittiği ülkelerde edindiği tecrübelere ait önemli detaylar gibi bilgilendirici içeriklerden oluşuyor. Instagram sayfasını da çok aktif bir şekilde kullanan Alper Metin, gezileri boyunca deneyimlediği şeyleri detaylandırıyor. İnsanlara seyahat etmenin aslında sanıldığı kadar güç olmadığını göstermeye çalışan gezginimizin Instagram sayfasını mutlaka takip etmenizi öneriyoruz.

7. Mehmet Genç (Instagram Hesabı)

1982 Samsun doğumlu Mehmet Genç (Rotasız Seyyah) da kariyerini bir kenara bırakarak seyyahlığı tercih edenlerden.

Seyyahımız, elektrik elektronik bölümünü bitiriyor ve bilişim sektöründe geçirdiği 6. yılında, çalıştığı şirket tarafından iş amaçlı bir gezi için Tayvan’a gönderiliyor. Tayvan’da iken tüm bakış açısı değişen ve geri döndüğünde de artık kendisi için her şeyin farklı olduğunu anlayan Genç, bir anda işinden istifa ediyor ve geçimini yarı zamanlı fotoğrafçılık ile sağlamaya başlıyor. Ardından küçük çapta da olsa geziler başlıyor.

Gidip gezdikçe, gezip gördükçe korkularını ve kuşkularını aşan gezgin, 2010 yılından bu yana birçok ülkeye ayak basmış, girilemeyen mağaralara girmiş, her gezginin mutlaka görülmesi gerekenler listesindeki yerlerin çoğunu görmüş durumda. Instagram sayfasında çok büyük bir takipçi kitlesi bulunan Genç’in bir de, ‘Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri’ adında yayımlanmış bir kitabı var. Kitabında, gezileri sırasında yaşadığı hikayeleri anlatan seyyah, akıllı telefonlara indirilen barkod okuma uygulamaları ile, bazı hikayelerin sonunda yer alan QR kodları okutulduğunda ilgili yerlerin video ve fotoğraflarına ulaşılabilen bir kurgu geliştirmiş. Bu sayede okuyucuları yalnızca okumaktansa daha interaktif bir maceraya sürükleme peşinde.

Yaklaşık 143.000 takipçili Instagram hesabında ise, gezdiği şehirlere ve ülkelere ait notlar, faydalı bilgiler ve muhteşem kareler paylaşıyor.

Tüm bu seyyahların hikayeleri farklı olsa da hepsinin birleştiği ortak bir nokta var: Seyahat. 7 seyyahımız ve daha niceleri, bir yerlerden başlayıp bir daha da asla duramayarak dünyayı keşfe devam ediyor. Ufak da olsa bir köşesinden adım atarak maceraya dahil olmak istiyorsanız https://www.biletall.com aracılığıyla birçok firma seferine aynı anda ulaşıp hayalinize bir tık yaklaşmak elinizde.

Nereye gitmek istiyorsan oraya!

Durma! Yol Açık, Yola Çık!

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.