Son yıllarda İran izlediği dışa açılma politikalarıyla, turistler için de cazip bir ülke haline geldi. Öncesinde tanıyoruz sandığımız ama tanımadığımız, kapalı bir kutu olan İran’la ilgili bir film izlemiş, bir şarkı ya da şiir dinlemişizdir. Kafanızda İran’la ilgili çeşitli düşünceler illa ki vardır. Bu düşüncelerin gerçek olup olmadığını en iyi nasıl görebilirsiniz? Evet, İran’a seyahat ederek. Hatta otobüsle İran’a seyahat ederek, yolculuk sürenizi uzatarak, yolculuk süresince İran’a yaklaştıkça daha da düşünerek, kafanızdaki İran’la ilgili düşüncelerin uzaklaştığını hissederek.
Bu İçerikte Neler Var?
Gitmeden önce
Vize almanıza gerek yok. Pasaportunuzla 3 aya kadar İran’da vizesiz bir şekilde kalabilirsiniz. Ancak, pasaportunuzda İsrail vizesi ya da damgasının kesinlikle bulunmadığına dikkat edin. İstanbul’dan İran’a giden otobüs firmaları Tahran Tur ve Asuman Tur. İstanbul’dan İran yaklaşık 42 saat sürüyor.
Yola Çıkıyoruz
Laleli’den sizi İran’a uzun bir yolculuğa çıkaracak olan otobüse binebilirsiniz. VIP otobüsler koltuk aralıkları geniş, rahat yolculuk etmeniz için düzenlenmiş. İhtiyaç molalarında duran otobüsünüzün sınır kapısına gelmeden hemen önce durması sizi şaşırtmasın. Şoförünüz fazla benzini Türkiye’de bırakıp, ne kadar boş depoyla İran’a girerse o kadar iyi. Malum İran’da benzin fiyatları sudan ucuz. Zaten otobüsler yolculardan para kazandığı gibi tekstil, kumaş, yiyecek, içecek gibi ürünlerin de iki ülke arasında ticaretini yapıyor. İran’a yaklaştığınızı anlamanın diğer bir yolu da başı açık kadınların başlarını örtmeleri. Doğubayazıt Gürbulak Sınır Kapısı’ndan girmek için hazırsınız. Girişte otobüs boşaltılıp polis tarafından aranacak, pasaport kontrolleri yapılacak. Bu kontroller sırasında Türk olmanın avantajını yaşayabilirsiniz. Siz rahatça sınırı geçmiş olabilirsiniz ancak otobüsünüz sırada olduğu için onu beklemeniz gerekecek. Sorunsuz bir şekilde İran’a giriş yapıyoruz. İran’da sosyal medya yasağının kalktığını da belirtelim.
Bazargan
Ülkeye giriş yaptıktan sonra Bazargan’da güzel bir yemek hem midenize, hem yol yorgunluğunuza iyi gelecek. Çelov kebap yiyebilirsiniz. Yani safranlı pilav ve bildiğimiz kebap. Üstüne iyi bir İran çayı tavsiye ederiz. Tekrar yola koyulduğunuzda, yavaş giden araçlar dikkatinizi çekecek. Araçlar yavaş gidiyor çünkü İran polisi hız sınırını sıkı bir şekilde denetliyor.
Tebriz
Tebriz’e Maku üzerinden geçiyoruz. Maku – Tebriz arası yaklaşık 5 saat sürüyor. Tebriz, İpek Yolu’nun üstünde olması sebebiyle tarih boyunca tüccarları ağırlamış. Tebriz 3800 yıllık antik mezarları, Büyük Tebriz Çarşısı, Mavi Camii, Azerbaycan Müzesi, Behnam Evi, Demir Çağı Müzesi, Golestan Parkı ile önemli bir şehir. Tebriz köftesi ve Abgousht isimli et güveç yemeğini tatmanızı tavsiye ediyoruz.
Zencan
Tebriz’den sonraki durak Zencan oluyor. İmamzâde Zeydü’l-Kebir Türbesi, Sultaniye Kümbeti gibi önemli yapılar var Zencan’da. Zencan Tarihi Çamaşırhanesi, Tarihi Çelebioğlu Yapıtı ve Mir Bahattin Köprüsü bölgenin diğer önemli tarihi yapıları. Zencan, el sanatları ve hediyelik açısından zengin bir şehir. İmkânınız varsa kilim, çarık ya da diğer eşyalardan alabilirsiniz.
Ve Tahran
İstanbul’dan başladığımız yolculuğu Tahran Azadi Terminali’nde sonlandırıyoruz. İran’ın başkenti olan şehir, tarihiyle de Doğu’nun önemli başkentlerinden biridir. Ekonomi, politika ve sanayi merkezi olan Tahran, 200 yıl öncesine kadar küçük bir yerken İslam Devrimi’nden sonra nüfusu bir anda 3 kata yakın artmış, metropol olmuştur. Bugün nüfusu yaklaşık 19 milyondur. İsmi sıcak yer anlamına gelen Tahran, yazın gerçekten çok sıcak olur.
Büyük meydanları, müzeleri, parkları, bahçeleri ve ihtişamlı saraylarının yanında sıvasız ve boyasız evlerde bulunmaktadır. Şehir genel olarak sarı renklidir. Kuzey Tahran modernken, Güney Tahran daha muhafazakâr ve fakirdir.
Büyük Pazar’dan alışveriş yapmadan dönmemenizi tavsiye ederiz. Buradan ne alırsanız alın gizemli olacağını garanti edebiliriz. Müze ziyaretinden hoşlanıyorsanız Tahran’da sizin için Sadabad Sarayı Müzesi, Etnolojik Araştırmalar Müzesi, eskiden Siyah Saray olarak bilinen Güzel Sanatlar Müzesi, Yeşil Saray Müzesi, Millet Sarayı Müzesi, Niyavaran Sarayı ve Sahip Geraniye Müzesi, Ahmed Şah’ın Sarayı, Ulusal Mücevher Müzesi, Ulusal Müze gibi birçok müze bulunmaktadır.
Tahran’ın zengin mutfağının tadına mutlaka bakın. Acem pilavı, Ayran aşı çorbası gibi ülkemizde de bilinen lezzetlerin yanında Tan chin, Fesenjan gibi yeni lezzetleri keşfedebilirsiniz. Safran, fıstık ve gül suyu dondurmada nasıl olur diyorsanız, Bastani yani dondurmayı da tatmadan dönmeyin.