Mola Tesislerinde Ne Yemeli?

Birçoğumuz seyahate çıkmadan önce acıkmayalım diye gereksiz yiyeceklerle karnımızı tıka basa doldururuz. İlk başta kendimizi iyi hissederiz ancak yola çıktığımızda birden bir ağırlık çöker, kimimizi uyku bastırır kimimizin de midesi rahatsız olur. Özellikle yağlı, tuzlu ve soslu yiyeceklerden seyahat başında ya da seyahat sırasında mola verdiğimiz yerlerde uzak durmamız gereklidir.

Kısa mesafe seyahatlerde çok fazla problem olmayan bu açlık hissini bastırma işi, uzun mesafe seyahatlerde bizleri zorlayabilir. Eğer kısa mesafe yolculuğuna çıkmışsak yanımızda kraker, kek ve meyve suyu gibi yiyecekler bulundurabiliriz. Otobüs firmaları zaten kendi standart menüleri içinde bu kolay atıştırmalıkları vermektedirler. Uzun mesafe yolculuklar için de genelde sandviç, çay, kahve gibi yiyecekler sunmaktadırlar. Bu yiyecekler beni doyurmaz diyorsanız tabi ki mola tesislerinde sizleri bekleyen birbirinden çeşitli ve göz alıcı yiyecek alternatifleri mevcuttur.

Mola Tesislerinde Ne Yemeli?

Ağır Yiyeceklerden Uzak Durun

hafif-yiyeceklerÖzellikle saatlerce bir otobüsün içinde tıkalı kaldığınızda tek düşünebildiğiniz şey karnınızı adam gibi doyurmak ve güzel bir uyku çekmektir. Seyahat ettiğiniz otobüslerin çoğu kendi firmalarına ait dinlenme tesislerinde mola verirler. Günümüzde birçok tesis son derece modern bir şekilde inşa edilmiştir. Bu tesisler gerek yiyecek ve dinlenme gerekse tuvalet ve lavabo ihtiyacınızı son derece konforlu bir şekilde gidermektedirler. Eğer yolculuğunuza gece çıkmışsanız genelde bu mola tesislerinde sabaha karşı 04.00 sularında varırsınız. Böyle bir durumda karşınızda dizili duran yiyecek ünitelerinde ilk gördüğünüzün önünde durmamanız önemle tavsiye edilir. Evet, çok lezzetli Osmanlı yemekleri örnekleri göreceksiniz. Ancak yediğiniz her bir tabak sulu köfte, hünkar beğendi, tavuk sarma ve orman kebabı sizlere kısa bir süre sonra bir Osmanlı tokadı olarak geri dönecektir. Siz iyisi mi hafif ve lezzetli bir çorba ile başlayın. Mercimek, ezogelin ya da mis gibi bir domates çorbası ve bir dilim ekmekle hem sağlıklı bir şekilde doyun hem de çok fazla ağırlık hissetmeden yolculuğunuza devam edin.

Tost ile doymam diyenlere

tost-yemekMola tesislerinde bir diğer mantıklı seçim de tost‘tur. Özellikle sade yani kaşarlı ısmarlayabileceğiniz bu basit ama lezzetli alternatif hem sizi tok tutar hem de midenizi çok fazla şişirmez. Yanında demli bir bardak çay ya da meyve suyu ile uzun bir süre açlığınızı giderebilirsiniz. ‘’Yok ben bir tane tostla doymam!’’ diyorsanız arzu ederseniz önden bir kase çorba alabilir sonra tost keyfinize devam edebilirsiniz. Ya da hem çorba hem tostun sizi şişirebileceğini düşünüyorsanız, çorbanızı içer tostunuzu yanınızda seyahat ettiğiniz bir kişi varsa, bir güzel paylaşabilirsiniz. Bazı mola tesisleri artık kendine dikkat edenleri de düşünmekte ve salata bar hizmeti de vermektedir. Eğer böyle bir hizmet veren otobüs firmasının tesisine düştüyseniz ne mutlu sizlere! Hiç durmayın ve ister küçük, ister büyük boy servis tabağına salata çeşitlerinizi itina ile kat yapmaya başlayın. Üzerinde biraz limon, sirke ve zeytinyağı sosu dökerek bu şöleni taçlandırın. Salata bar sizleri uzun süre tok tutmayabilir ancak kendinizi seyahatiniz boyunca hafif ve mutlu hissedersiniz. Bir de taze sıkılmış portakal suyu alırsanız değmeyin keyfinize!

Biletall.com’dan En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Taze Besinlere Yönelin

saglikli-besinler

Uzun otobüs seyahatlerinde bir dinlenme tesisinde mola verdiğinizde öncelikle kendi sağlığınızı düşünmenizde fayda vardır. Aynı zamanda daha ne kadar yolunuz kaldığını da hesaplayarak yiyecek alternatiflerinizi buna göre çeşitlendirebilirsiniz. Eğer canınız çok fazla et ağırlıklı yiyecek çekiyorsa, küçük bir tabakta sipariş verebilir, yanına salata alabilir ve bir dilim ekmekle bu yemeğinizi sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Yemeklerin yanında ayran içerseniz, sağlıklı ve doyurucu bir seçim yapmış olursunuz ancak ayran herkesin bildiği gibi uyku yapar ve sersem hissetmeniz mümkündür. Bir küçük şişe su ise, sizi canlandırır ve sindiriminizi kolaylaştırır. Bildiğiniz üzere uzun otobüs yolculuklarında hareketsiz kalmanızdan dolayı ayaklarınız ve vücudunuz şişebilir. Dolayısıyla mide hareketiniz de kısıtlanır ve bir baskı hissedersiniz. İşte bu yüzden ağır ve yağlı yiyeceklerle hassas midelerinizi çok fazla doldurmanıza gerek yoktur. Seyahatiniz sonunda gideceğiniz noktaya ulaştığınızda evinizde ya da bir kafede zaten açlığınızı gidermiş olacaksınız. Hem de istediğiniz her tür yiyecek ve içecekle. Eğer tesiste tavuk ya da balık türü yiyecekler sunuluyorsa bu gibi dokusu hassas yiyeceklerden de uzak durmanızı öneririz. Çok çabuk bozulabilen bu yiyecekler eğer yeterince hijyen ve son kullanma kontrolü yapılmamışsa, sizlere yol boyunca ve hatta yolculuğunuzdan sonra bile ıstırap yaşatabilirler. Birçok besin zehirlenmesi vakası yediğiniz bozuk tavuk etinden ve bayat balıktan meydana gelmektedir. Çok zorda kalmadıkça bu yiyecekleri tercih etmeyin.

Molanızda Tatlı Keyfi

sutlu-tatlilarMola tesislerinde yemeğinizi yedikten sonra üzerine bir de tatlı alayım derseniz; sakın şerbetli tatlılarla zaman kaybedip midenizi yormayın. Şeker oranı çok yüksek olan bu tatlılar her ne kadar cezbedici olsalar da uzun seyahatlerinizde midenizin yorulmasına neden olurlar. İçerdikleri şerbet çok tatlı olduğundan sizleri yol boyunca susatırlar. Böylece devamlı bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz.

Yolculuğunuz hem psikolojik hem de fiziksel olarak bitmek bilmez. Siz iyisi mi güzel bir kase sütlü tatlı yiyin ya da en küçük boy bir kestane şekeri atın ağzınıza. Üzerine de bastırmak için demli bir çay içmeyi unutmayın. Bu kadar enerjiyi hak ediyorsunuz. Hem kendinizi mutlu edin hem de şeker ihtiyacınızı karşılayın. Bir diğer alternatifte mola tesislerindeki yerel ürün satan marketlerden alacağınız kuru meyvelerdir. Paketleri oldukça çeşitlilik gösteren bu organik ve yöresel ürünler hem vitamin ve mineral deposudur hem de içerdikleri şeker türü zararlı olmayanlardandır. Aynı zamanda bu marketlerdeki şekerlemeleri hediye olarak da sevdiklerinize götürebilir ve misafirliğe giderken hediye arayışı içine düşüp zaman kaybetmezsiniz. Buna ek olarak bu marketlerde diyabetik ürünler de satılmaya başlanmıştır. Şeker problemi olan yolcular için de değişik alternatifler mevcuttur. Eğer hiç tatlı yeme taraftarı değilseniz, güzel bir fincan sütlü kahve ile yemeğinizi bastırabilirsiniz. Çok fazla tüketilmezse, kahve hem kan dolaşımını hızlandırarak enerji verir hem de yemeği biraz fazla kaçırmışsanız sizi hafifletebilir.

1 Comment

  1. BiletallBlog

    Acıktırdınız beni :))))

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.