Oryantiring Nedir? Bu Yaz Oryantiring İle Tanışın!

Yazın sıcak günlerini iyi değerlendirmek ve unutulmaz bir macera yaşayarak yepyeni heyecan-lara yelken açmak istiyorsanız, sizi son yıllarda adından oldukça söz ettiren Oryantiring sporu-na davet ediyoruz.

Doğayla iç içe olmak isteyenlerin gözdesi Oryanting, ülkemizde de uzun yıllardır uygulanan özel bir spor türüdür. Peki, Oryantiring nedir ve bu sporu uygulamak için neler gerekir? Tüm merak edilen yönleriyle Oryantiring sporunu sizler için ele aldık.

Oryantiring Nedir?

Zamanın nasıl geçtiğini bile fark edemeyeceğiniz, stratejik düşünce ve eğlencenin bir araya geldiği Oryantiring sporu, dünyada “Orienteering” adıyla bilinmektedir. Zamanın çok önemli olduğu bu sporda, katılımcılardan beklenen şey ise belirtilen süre içerisinde yönlerini bulabilmeleridir. Kısaca bir yön tayin etme sporu olarak tanımlanabilecek olan Oryantiring, farklı arazi türlerinde yapılmaktadır. Otyantiring için çoğunlukla orman türü araziler tercih edilir.

Oryantiring sporu tatlı bir rekabeti beraberinde getirdiği için katılımcıların kısa süre içerisinde rakiplerinden önce yön tayini yapabilmeleri son derece önemlidir. Yarışmacılara pusula ve harita gibi yardımcı malzemeler sunulmaktadır. Oryantiring sporunda da diğer müsabakalar gibi belirli kurallara uyulması beklenilmektedir. Ülkemizde Oryantiring son yıllarda popülerleşen bir spor olmasına rağmen aslında 70’li yıllardan beri Türk Silahlı Kuvvetleri’nde uygulanmaktadır.

Yarışlar İçin Gerekli Malzemeler

Oryantiring için öncelikle uygun kıyafet seçiminin yapılması gerekir. Zorlu arazi koşullarına uygun uzun kollu kıyafetler özellikle ormanlık bölgelerde kişinin yaralanmasına, diken gibi sivri nesnelerin zarar vermesine ve böcek sokması gibi durumlara engel olacaktır. Uzun kollu giyeceklerle birlikte pantolon ve zorlu koşullara uygun ayakkabılar giyilmelidir. Ayakkabı seçimi yaparken genellikle dayanıklı ve rahat spor ayakkabılar bu spor için uygun olacaktır.

Oryantiring için en gerekli olan malzemelerden biri de haritadır. Bu harita Oryantiring için özel olarak hazırlanmış olmalıdır. Harita üzerinde sporun uygulanacağı arazinin özellikleri işaretlenir. Bir Oryantiring haritasında tepeler, çukurlar, su yolları gibi doğal yapılar ve karşımıza çıkabilecek önemli araç ve gereçler gibi detaylar işaretli halde bulunmaktadır. Bunun yanında haritayı doğru şekilde değerlendirmek için yön bulmanızı sağlayacak bir pusula gereklidir.

Pusula türü düzenlenen organizasyona göre değişiklik gösterse de, genellikle saydam ve kolay taşınabilir olanlar tercih edilir. Kişi yarışma esnasında haritadaki belirli noktalara ulaşmak zorundadır. Bu özel noktaların ulaşıldığını göstermesi bakımından gerekli olan bir diğer araç ise kontrol kartıdır. Oryantiring sporu öncesinde dağıtılan bu kartlar yarışma esnasında kontrol noktasına zımbalanır ve böylece kişinin o noktaya vardığı tespit edilmiş olur.

Oryantiring Çeşitleri

Oryantiring sporu oldukça geniş bir alana yayılır. Yürüme ve koşma gerektiren Oryantiring faaliyetleri zaman içinde günlerce sürebilen ve kamp gerektiren alt dallara ayrılarak günümüze gelmiştir. En yaygın Oryantiring yarışmaları arasında, Dağ Oryantiringi, Park Oryantiringi, Bayrak Oryantiringi, Gece Oryantiringi, Bisiklet Oryantiringi ve Kayak Oryantiringi yer almaktadır.

Türkiye’de Oryantiring

Ülkemizde Oryantiring sporu özellikle silahlı kuvvetlerde 70’li yıllardan bu yana uygulanan bir faaliyettir. Bunun yanında 2000 yılından itibaren herkesin katılabileceği önemli Oryantiring merkezleri hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen süreçte Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu tarafından başlatılan Oryantiring çalışmaları bu sporun ilerlemesine katkı sağlamıştır. Türkiye’nin resmi ilk federasyonu ise 2007 yılında kurulmuştur.

Otobüs Bileti için Seferleri, Firmaları ve Fiyatları Sorgulayın »

1 Comment

  1. BiletallBlog

    Thanks so much for the post.Really thank you! Great.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.