Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, ülkemizde de görülmeye başlandığında beri hem devlet tarafından hem de bireysel olarak birçok önlem hayata geçirildi. Virüsün yayılım hızını yavaşlatmak ve hatta durdurmak amacıyla sosyal izolasyon birçok alanda uygulanmaya başladı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında hayata geçen en son uygulama ise şehriler arası otobüs taşımacılığını sınırlayan kurallara sahip. Bu yazımızda bu konuda akıllarda olan soruları yanıtlamaya ve önümüzdeki günlerde yolculuk yapmak isteyen kullanıcıların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatacağız.

Şehirler Arası Yolculuk İzni Nasıl Alınır?

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘ın talimatı ile şehirler arası otobüs seferleri 28.03.2020 17.00’den itibaren ancak valilik izni ile gerçekleşecek şekilde yeni bir tedbir hayata geçti. Bu düzenlemede, zorunlu olmadıkça tüm vatandaşların bulundukları şehirde kalmaları önerildi ve izin verilebilecek durumlar açıklandı.30.03.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, bu iznin e-Devlet üzerinden de alınabileceğini duyurdu. Duyuru resmi Twitter hesabı üzerinden yapıldı. Yapılan duyuruda, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında seyahat edecek vatandaşlarımızın artık kaymakamlıklara gitmesine gerek kalmadı. Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet kapısında.” denildi.

Kimler Seyahat Edebilecek?

Tüm illerde uygulanan belli yaş gruplarında görülen kısmi sokağa çıkma yasağı bulunan kişilerin seyahat etmesi izin almak şartıyla serbesttir. Eğer 20 yaş altında veya 65 yaş üstünde değilseniz yani kısmi yasaktan etkilenmiyorsanız izin almadan şehirlerarası seyahat edebilirsiniz. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin 13:00-16:00 saatleri dışında seyahat edebilmeleri için seyahat izin belgelerinin bulunması şarttır. 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki kişiler izinleri olduğu taktirde uçak, tren, vapur ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanabilirler. Aynı zamanda 21 Kasım günü uygulanmaya başlanan hafta sonu sokağa çıkma yasağında şehirlerarası yolculuk yapması gereken kişiler gerekçeleri ile birlikte seyahat izin belgesi başvurusu yapabilirler. Hafta sonu kısıtlamalarında seyahat izin belgesi olmayan kişiler için cezai işlem uygulanacaktır.

Seyahat İzin Belgesi İçin Nereye Başvurulacak?

Seyahat zorunluluğu bulunan vatandaşlar, valilerin ve kaymakamların koordinesinde oluşturulacak olan Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi talebinde bulunacaklar. Taleplerinin uygun görülmesi halinde kurul içerecek bir izin belgesi düzenleyecek. Şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi, seyahat güzergahını ve süresini de içerecek şekilde hazırlanacak.

Seyahat İzin Kurulu şehirler arası otobüs seferlerinin planlaması ve duyurulması ile de ilgilenecek. Bu planlamalar, başvuruların dikkate alınması ile oluşturulacak.

Otobüs yolculuğu yapacak vatandaşların listesi, telefon numaraları, gidecekleri yerin adresleri ile birlikte gidecekleri ildeki valiliğe belirtilecek. İllerine geleceği belirtilen yolcular valiliklerce il girişlerinde kontrol edilecek, karantina gerektiren bir durumla karşılaşılması halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle karantina altına alınacak. Karantinaya alınmayan ancak 14 gün süreyle gözlem altında kalması gereken vatandaşlara ise evlerinde kalmaları tebliğ edilecek ve sürekli olarak evde olup olmadıklar kontrol edilecek.

30.03.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi resmi twitter hesabınan yapılan duyuru ile birlikte seyahat izin belgesi e-devlet üzerinden alınabilecek. Valilik veya kaymakamlığa gitmeye gerek kalmadan e-Devlet kapısından başvuru yapabilirsiniz. Bu seyahat izin belgesini hem havayolu hemde karayolu taşımacılığı yapmak için almak zorundasınız. E-devlet başvurusu yanı sıra ALO 199 Vefa Sosyal Destek Hattı’nı arayarak izin alabilirsiniz.

Hemen e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesine başvurmak için tıklayın.

65 Yaş Ve Üstü Seyahat Izin Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat İzin Belgesi Konusunda merak edilen bir diğer konu ise 65 yaş ve üstü vatandaşların seyahat izin belgesi alıp alamayacak olması ve nasıl seyahat izin belgesi alacağı.

Şehirler arası seyahat için gerekli şartları sağlayan 65 yaş ve üstü vatandaşlar da Seyahat İzin Belgesi alarak bu süreçte seyahat edebilmektedir. Valilik ve kaymakamlıkların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na veya e-Devlet üzerinden başvuracak olan 65 yaş ve üstü vatandaşların her türlü koruyucu tedbiri alarak, gerektiğinde kullanmak üzere kullanmakta oldukları ilaçlarla birlikte maske ve koruyucu eldivenleri yanlarında bulundurarak seyahat etmeleri önerilmiştir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.