Korona Virüs Nedir: Seyahatlerde Virüsten Korunmanın Yolları Nelerdir?

Bu aralar sağlığımızı tehdit eden Korona Virüs, Çin’in Wuhan eyaletinde yapılan araştırmalar sonucunda tanımlanmıştır. O günden beri de hepimizin gündeminde olan bu virüs ne kadar tehlikeli, korunmak için neler yapmalıyız, ne kadar risk altındayız sorularının cevabına ulaşabilmek için sizler için bu konuyu inceledik. O zaman başlayalım!

Korona (Corona) Virüs Nedir?

Corona Virüs (2019-nCoV), Aralık ayların sonuna doğru ilk başta deniz ürünlerinde ve hayvan pazarlarında bulunan bir virüstür. İnsanlarda ateş, nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler görülmüştür. Koronavirüs 13 Ocak 2019’da yapılan araştırmalarda tanımlanan bir virüstür.  Dünya Sağlık Örgütü salgının adı COVID-19 olarak açıklamıştır. Korona Virüs öncelikle Çin’in Wuhan eyaletinde görülmüştür ancak daha sonra hızla dünyaya yayılmıştır.

Korona Virüs’ü Belirtileri Nelerdir?

Korana Virüsü’nün kuluçka süresi 2 gün ile 14 gün arasıdır. Belirtileri yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda böbrek yetmezliği, zatürre ve solunum yetmezliği görünmektedir.

Korona Virüsünün Tedavisi Var Mı?

Korana Virüsü tedavi edebilecek etkili bir ilaç yoktur. Bunun üzerinde gerekli araştırmalar yapılmaktadır. Corana Virüs tanısı için gerekli yerlere müracaat edilmeli ve testler yapılmalıdır.

Korona Virüsü’nden Korunma Yolları Nelerdir?

Korona (Corona) Virüsü’nden korunma yollarından en önemlisi ellerinizi sık sık yıkamak ve 20 saniye sürecek şekilde su ve sabunla yıkamaya özen göstermektir. Bir diğer önemli korunma yolu ise öksürürken veya hapşırırken tek kullanımlık mendil kullanmaktır, mendil yoksa dirseklerinizin iç kısmını kullanabilirsiniz. Eğer ki bunlara dikkat etmezseniz ve elinizi kullanırsanız bir yerlere dokunmadan ellerinizi iyi bir şekilde yıkamaya özen gösterin. Grip belirtisi gösteren insanlarla yakın temasta bulunmaktan kaçının.

Son olarak hayvan ürünlerin iyi piştiğinden emin olun ve öyle tüketin.

Seyahat Etmeyi Planlayanlar Korona Virüs’ten Nasıl Korunmalıdır?

Seyahat etmeyi düşünüyorsanız mutlaka çantanızda temizlik mendili, dezenfektan gibi hijyen malzemeleri bulundurun ve sık sık kullanın. Eğer yurt dışına seyahat etmeyi düşünüyorsanız  ülkelerin tehlike seviyelerine bakılmalı ve ona göre hareket edilmelisiniz.

Otobüs seyahatlerinde ise otobüslerin doğru havalandırılmasına dikkat edilmelidir.

Virüsten genel korunma yöntemleri seyahatlerde de geçerlidir. Hijyene seyahatlerinizde önem vermeye devam etmelisiniz. Bol bol ellerinizi yıkamalı, ellerinizi yüzünüze götürmekten kaçınmalısınız.

Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız?

Ellerimizi suya tuttuktan sonra yeteri miktarda sabun almalısınız. 20 saniye boyunca avuçlarınızı, elinizin üstü, parmak araları, tırnak altları ve bileklerimizi ovuşturarak ile iyice sabunlamalı ve elleri iyice duruladıktan sonra kağıt havlu veya kişisel havlu ile iyice kurulamalısınız.

Kimler Risk Altında?

Özellikle yaşlılarda görülen bu hastalığın, ayrıca kanser, astım, diyabet kalp hastalığı ve bağışıklığı etkileyen hastalığa sahip kişilerde risk oluşturma olasılığı daha yüksektir. 9 yaşın altındaki çocuklarda ise hastalık pek görülmemektedir.

Virüs hızla yayılırken, Çin’de hastalık oranları sabitleşmiştir, diğer ülkelerde ise özellikle İtalya ve Avrupa’da hızla yükselmektedir.

WHO’nun 44 bin kişiye dayandırdığı araştırma verilerine göre hastalığın görüldüğü kişilerde %81’i hafif atlatırken %14’ü hastalığı ciddi geçiriyor. Geri kalan %5’i ise ağır geçirmektedir.

Johns Hopkins Whiting School of Engineering verilerine göre;

(11 Mart 2020 verilerine bakılarak hazırlanmıştır. Farklılık gösterebilir)

Vaka sayısı: 121,061

En çok görülen ülkelerin kesin vaka sayıları:

Çin: 80.967

İtalya: 10.149

İran: 9.000

Güney Kore: 7.755

En çok görülen vaka sayısı 13 Şubat 2020 görünürken, en çok vaka görülen ikinci gün 14 Şubat 2020 olmuştur. Son olarak üçüncü sırada en çok vaka 10 Mart 2020’de kayda geçmiştir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.