Turizm Alanında Çalışmak İsteyenlerin Tercih Edebileceği Bölümler

Ülkemizin giderek artan turizm potansiyeli, üniversite tercihi yapan öğrencilerin tercihlerinin bu alana doğru kaymasına neden oluyor. Peki, turizm sektörüne katkı sağlayacak kişilerin yetiştirildiği bu eğitim alanında hangi bölümler yer alıyor? Mesleki hedeflerinize uygun bir seçim yapmak istiyorsanız, turizm alanında eğitim veren bölümlerle ilgili hazırladığımız bu yazımızda önemli ipuçlarını keşfedebilirsiniz.

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Restoran, otel ve hizmet sektörünün diğer temsilcilerinde orta ya da üst düzey yöneticiler yetiştiren bölümdür. Aynı zamanda turizm alanında araştırmacıların da eğitim görebildiği bu bölümde, kişiler bir turistin konaklamasından, yeme içmesine kadar ihtiyacı olan her alanda yöneticilik görevini yerine getirme üzere eğitim görürler. Müşteri memnuniyetinin sağlanması ve modern turizm kurallarına uyulması bu bölümden mezun olanlardan beklenen özelliklerdir.

Seyahat İşletmeciliği

Adından da anlaşılacağı gibi, Seyahat İşletmeciliği, turizmin seyahat sahasında hizmet veren kişilerin yetiştirilmesi için eğitim veren bir bölümdür. Bu bölümü bitiren kişiler hizmet sektörü kuruluşlarında, seyahat acente ve bürolarında çalışabilmektedir. Bu alanda eğitim görecek kişilerin insan ilişkilerinde başarılı olmaları ve analitik düşünme yeteneğine sahip olmaları son derece önemlidir. Seyahat işletmeciliği bölümünden mezun olanlar kendi işyerlerini de açabilirler.

Turizm Rehberliği

Turizm Rehberliği, ülkemizdeki turistik ve tarihi yerlerde mutlaka ihtiyaç duyulan önemli personellerin yetiştirilmesi için eğitim veren bir bölümdür. Rehberlik hizmeti verecek kişiler, hem özel sektörde hem de Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet verebilirler. Bu alanda eğitim gören öğrenciler mezun olduklarında, ülkemizi ziyarete gelen konuklara ilgili yerler ve eserler hakkında bilgi verebilecek düzeyde olmalıdırlar.

Rekreasyon Yönetimi

Rekreasyon işletmeleri başta olmak üzere, turizm alanında hizmet veren pek çok kuruluşta hizmet veren nitelikli personelin yetiştirilmesi için kurulmuş bir bölümdür. Bu alanda eğitim gören kişiler, yabancı dil, işletme, yöneticilik ve gerekli teknolojiler üzerine eğitim alırlar. Fiziksel aktivitelerin yer aldığı tematik parklarda ve animasyon gerektiren işletmelerde çalışabilen öğrenciler, 4 yıllık teorik ve uygulamalı bir eğitimden geçerler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Yerli ve yabancı mutfak kültürüne sahip, yeme içme kültürü konusunda donanımlı personeller, turizm sektöründe son derece önemlidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, turizmin bu sahasında ihtiyaç duyulan kişileri yetiştirmekte ve 4 yıl süren bir eğitim sunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar yönetici şef olarak hizmet verirler. Yiyecek ve içecek sanatı ile ilgili detaylı bilgi alan öğrenciler, özellikle yerli-yabancı mutfaklarla ilgili teknik ve uygulamalı bir eğitimden geçerler.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümlerinden mezun olan öğrenciler, yerli ve yabacı havayolu firmalarında veya bu firmaların genel müdürlüklerinde iş imkanı bulabilirler. Son yıllarda ilgi gören bu bölümde verilen eğitimler içinde, lojistik, seyahat işletmeciliği, turizm ve otelcilik gibi alanlar yer almaktadır. Dünyada ve ülkemizde giderek artan nitelikli kabin personelinin sağlanmasını hedefleyen bu bölüm 2 yıllık bir eğitim süresine sahiptir. Kabin memuru olarak görev yapacak kişilerin eğitim sonrasında staj yapmak zorundadır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.