Yeni Eğitim Yılında Motivasyonunuzu Yüksek Tutmanızı Sağlayacak Öneriler

Büyük bir heyecanla başladığımız yaz tatilinin çoğunu tamamlamış bulunuyoruz. Yeni eğitim öğretim yılına adım attığımız bu süreçte bazı öğrenciler kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Olumsuz düşünceler motivasyon kaybına yol açıyor. Halbuki öğrencilerin dönem başında en çok ihtiyaç duydukları şey yüksek bir motivasyondur. Yeni eğitim öğretim yılına verimli bir şekilde başlamanıza yardımcı olacak ve böylece motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlayacak önerileri sizler için derledik!

Önce Hedef Belirleyin


Hedefler belirlemek ve onlara ulaşmak insan doğasının en büyük motivasyon kaynaklarından biridir. Bu anlayışı okul hayatına entegre etmek süreci oldukça verimli hale getirecektir. Önünüzdeki eğitim öğretim döneminde neyi veya neleri başarmak istediğinizi düşünün. Ayrıca bir diğer önemli konu neleri yapmak istemediğinizi ve sevmediğiniz halde içinde bulunduğunuz durumları değerlendirin. Bunlar motivasyonunuzu düşüren en büyük tehditlerdir. Hayatınızdan kötü şeyleri çıkarak yeni hedeflerinize odaklanın. Hedef gözünüze büyük bir kelime olarak gözükmemelidir. Not ortalamanızı 10 puan arttırmak da kişisel bir hedef olabilir, bu yüzden kendinize uygun hedefler belirleyin. Bu süreçte kişisel isteklerinize odaklanmak size yardımcı olacaktır. Başarılı bir akademik yaşam istiyorsanız hedeflerinizi dersler ve notlar üzerine belirlemelisiniz. Hayalinizde iyi bir kariyere sahip olmak daha ön plandaysa hedeflerinizi iyi bir staj yapmaya veya sektöründe öncü şirketlerin yetkilileriyle tanışmaya yöneltmelisiniz. Rotayı görmek için hedefinizi belirlemelisiniz, hedefinizi belirlediğinizde yola çıkmaya hazırsınız demektir.

Başarısızlıktan Korkmayın


İnsanın motivasyonunu zedeleyen en kritik noktalardan biri başarısızlık ve hayal kırıklığı yaşama korkusudur. Başarısızlık korkusu sizi gittikçe hedefinizden uzaklaştıracak bir virüs gibidir, bunun bünyenize yayılmasına izin vermemelisiniz. Bu korkuyu yaşamamak için yola sağlam çıkıyor olmalısınız. Başarılı olmanıza engel olabilecek sebepleri ilk etapta analiz ederek bu konuda önlemler almalısınız. Bu şekilde özgüveninizi tazeleyerek başarısızlık korkusunu atlatabilirsiniz.

Nereden Başlayacağınıza Karar Verin


Hedeflerinize ulaşabilmek için kademeli adımlar atarak ilerlemeniz gerekir. Her plan sistematik bir süreç gerektirir ve sonuca adımlar halinde ulaşılır. Bir örnek ile anlatmak gerekirse; çift anadal yapmak istediğinizi varsayalım. Çift anadal yapmak için yüksek bir not ortalamasına sahip olmanız gerekiyor. Not ortalamanızı yüksek tutabilmeniz için ise derslerinize düzenli devam ediyor olmanız lazım. Yani her gereksinim bir koşulu beraberinde getiriyor, bunları en açık şekilde düşünüp kendinize uyarlamanız lazım. Nereden başlayacağınıza karar verip doğru adımları atarsanız motivasyonunuzu da sürekli koruyup yükseltiyor olacaksınız.

Hoşlanmadığınız Şeylerin Eğlenceli Yönlerine Odaklanın


İnsan yapısı gereği sevmediği şeylerle karşılaştığı zaman motivasyonunu hemen kaybeder. Eğitim öğretim yılı boyunca hoşumuza gitmeyen tatsız durumlar karşınıza çıkabilir. Elinizde olmayan durumlardan ötürü hoşlanmadığınız şeylere maruz kalabilirsiniz ama bu durumdan motivasyonunuz düşerek değil eğlenerek kurtulmalısınız. Eğer ders çalışmaktan hoşlanmıyorsanız, sizi ders çalışmaya teşvik edecek, bunu sizin için eğlenceli hale getirecek formüller düşünün. Örneğin renkli kalemler kullanabilir, ders notlarınızı ses kaydı haline getirebilir ya da kendinize özel bir metod geliştirebilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış!

Kendinizi Ödüllendirin


Ödüller insanlar için en büyük motivasyon kaynaklarından biridir. Zaman zaman kendinizi ödüllendirmek eğitim dönemi boyunca sizi yenileyecek ve hedeflerinize yeniden motive olmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi ödüllendirmekten çekinmeyin!

Doğaya Çıkın ya da Seyahat Edin


Seyahatin motivasyonla bir ilişkisi olmalı! Ruhunuzu yenileyen, bedeninizi dinlendiren, ufkunuzu genişleten ufak seyahatler motivasyonunuzu her zaman yüksek tutmanızı sağlar. Seyahat alışkanlıklarınızı yeniden göz geçirin. Örneğin yoğun bir sınav döneminin ardından doğa ile başbaşa kalmak veya bahar aylarındaki son finallerinizden önce Kapadokya’yı görmek harika bir fikir değil mi? Harika bir seyahat ile kendinizi yenilemeyi ihmal etmeyin!

En Ucuz Biletleri Hemen Listeleyin »

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.