Aile ile Tatilde Uzak Durmanız Gereken 10 Hata

Aile ile tatile gitmek; aile bireylerinin birbiriyle yakınlaşması, ortak noktada duygularını ve hislerini paylaşması, yaşadıkları stresli ortamdan uzaklaşıp düşüncelerini daha rahat bir dille birbirlerine ifade edebilmeleri için önemlidir. Ancak farklı görüşlere sahip insanları bir arada tutup bütün zamanlarını güzel, mutlu ve huzurlu geçirmelerini sağlamak da oldukça zor bir görevdir. Özlenesi anılar yaratmak için aile ortamında tatil yapmak paha biçilmez bir değer olsa da seyahatlerde dikkat edilmesi ve uzak durulması gerekilen birçok tuzak nokta vardır. Huzurlu bir aile tatili için uzak durmanız gerekenleri sizin için derledik.

bocek

Aile ile Tatilde Uzak Durmanız Gereken 10 Hata

1) Bilmediğiniz yemekleri yemek…

Tatile gittiğiniz yerin yemeklerini, damağınızda farklı bir tat ve dokunuş bırakması için denemeyi tercih edebilirsiniz. Ancak içeriğini ya da şeklini bilmediğiniz bir yemeği tercih etmek de ailenizle çıktığınız tatilde yapmanız gereken doğru bir davranış olmamaktadır. Sonuç olarak içeriğini bilmediğiniz bir yemeği yediğiniz zaman gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalmanız muhtemeldir. Yani ailenizin sağlığı ve kendi sağlığınız için tatile gittiğiniz zaman bile içinde ne olduğunu bildiğiniz ve güvendiğiniz yemekleri tüketmeye özen gösterin.

2) Tatilde olduğunuzu unutmak…

Adı üstünde çıktığınız yolculuğun amacı aile tatili yapmak… İş seyahatine gittiğinizi düşünmeyin. Elbette ki çalışmanız gerekiyorsa bunu gerçekleştirmeniz gerekecektir. Ancak bireyleri ile birlikte zaman geçirmek için vakit ayırmayı da ihmâl etmeyin. Ailecek tatil yapmanızın bir amacı olsun değil mi?

aile-ile-tatile-gitmek

3) Birlikte fazla zaman geçirmek…

Çok iyi bilinmesi gereken bir nokta vardır. Aile bireyleri birbirini ne kadar çok sevse bile bu durum günün her dakikasını birlikte geçireceğiniz anlamına gelmez. Herkes kendine zaman ayırmaya ve fikirlerini yeniden toparlamak için mutlaka belli bir süreye ihtiyaç duyar. Bu yüzden bireysel olarak kendinize de zaman ayırmanız gerekir. Bunu sağlamak için tatil boyunca yapacağınız etkinliklerin bir kısmını ayrı geçirmeyi deneyebilirsiniz.. Örneğin; aile içerisindeki bazı bireyler gününü sahil kenarında; diğer bireyler ise müze ziyaretlerinde geçirmek isteyebilir. Buna izin verin ki gün içerisinde birlikte vakit geçirdiğiniz zaman anlatacak başka anılarınız olsun.

4) Aile bireylerinize uygun seçim yapamamak…

Aileniz ile tatil için seçtiğiniz şehirlerin ve yerlerin aile bireylerinin zevklerine ve yaşlarına uygun düşecek mekânlar içermelerine özen gösterin. Örneğin; kumar oynanan alanların fazla olduğu bir tatil yerinde çocukların eğlenmek için herhangi bir yer bulamaması onların eğlenemeyeceği anlamına geldiği için zorlu bir tatil olacaktır. Eğer ailecek tatile gitmeyi düşünüyorsanız tatil için seçeceğiniz mekân daha özenli bir seçim olmalıdır. Ayrıca otelin imkânlarının da aile bireylerine uygun olmasına dikkat edin. Örneğin aile bireyleriniz içerisinde asansör kullanma gereksinimi olan yaşlı bir yakınınız varsa gittiğiniz yerde böyle bir aracın olup olmadığını kontrol edin.

5) Planlarınıza başkalarını dâhil etmemek…

Wyndham Rewards Study’nin yaptığı bir araştırmaya göre, çocukların %53’nün ailelerinden daha iyi tatil planı yaptıkları dile getirilmektedir. Yani 4 kişilik bir aile ile tatile çıkacaksanız mutlaka çocuklarınızın da fikirlerini alarak tatilinizi planlamanız gerektiğini unutmayın. Bu plan sadece sizin ne yapmayı düşündüğünüzü değil aynı zamanda ne yapmak istediğinizi de yansıtmaktadır. Bu sayede planlarınıza diğer aile bireylerini de dâhil ettiğiniz zaman tatiliniz daha güzel ve eğlenceli geçecektir.

6) Hizmet etmeye bağımlı hissetmek…

Ailenizle tatile çıkmanızın bir başka güzel yanı da evde sürekli uğraştığınız, kafa yorduğunuz ve çaba sarf ettiğiniz sorumluluklarınızdan uzaklaşabilmektir. Ancak bu sorumlulukları tatile gittiğinizde de gerçekleştirmeye devam ediyorsanız tatile gitmek sizin için hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Evde gerçekleştirdiğiniz sıradan yükümlülüklerin yanında tatilde yapmayı zorunlu hissettiğiniz görevleri de aile bireyleri üzerinde paylaştırmaya çalışın. Sonuçta siz de tatildesiniz değil mi? Örneğin; bir hostelde ya da pansiyonda konaklıyorsanız ve akşam dışarıda yemeyi düşünmüyorsanız en azından bütün aileyi yemek hazırlarken yardımcı olma konusunda teşvik edebilirsiniz. Bu şekilde hem kendinize hem de aile bireylerine daha çok zaman ayırırsınız.

7) Aile bireylerinizin basit ihtiyaçları ile ilgilenmemek…

Eğer 0-7 yaş arası bir çocuğunuz varsa şekerleme yapması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın ve bunu atlamayın. Aynı zamanda yemek zamanını da geçirmemeye özen gösterin çünkü tatil mekânına zamanında yetişmek istiyorsanız yaptığınız planın gerisinde kalmak istemezsiniz. Çocuklar ile seyahat etmek kimi zaman stresli bir durum haline gelebilir. Ancak bu stresi yaşamamak için çocuklarınızın yeteri kadar uyku uyumaya ve yemek yemeye ihtiyaçları vardır. Mükemmel bir tatile adım atmak için aslında herkesin gerek duyduğu konu iyi beslenmek ve mümkün olduğunca iyi dinlenmiş olmaktır.

otel-yataklari

8) Yeterli büyüklükte bir yer bulamamak…

Birden fazla oda kiralamak maliyeti arttırabilir ancak güzel ve rahat bir tatil geçirmek için bu konu oldukça önemlidir. Tek kişilik bir odaya iki kişi ya da üç kişi tıkılıp kalmaktansa geniş ya da ayrı odalar kiralamayı tercih ederek daha rahat tatil yapabilme imkânı sağlayabilirsiniz. Alışılagelmiş uyku saatinizden önce çocuklarınızın uykuya dalmasına izin vermek için 3 saat karanlık bir odada beklemek yerine farklı bir oda kiralayarak çocuklarınızın uyumasını sağladıktan sonra siz de kendi odanıza giderek rahatça uykuya dalabilirsiniz. Ya da kendinizi uykuya dalacak kadar yorgun hissedinceye dek banyoda kitap okumayı da tercih edebilirsiniz. Ayrı odalar kiralamak için otel pahalı geliyorsa bir hostel ya da pansiyonda oda kiralayabilirsiniz.

9) İletişimde olmamak…

Tatile gittiğiniz zaman kendinize zaman ayırın ve aile bireylerinizi serbest bırakmaya özen gösterin. Ancak tatiliniz sırasında nereye gidip neler yaptıklarını sormayı ve onlarla iletişim halinde olmayı unutmayın. Onları tamamen kendi hallerine bırakmayın. İlk anda sizlerden ayrı gezintiye çıkmak isteyebilirler. Fakat günün ilerleyen saatlerinde ailenin diğer fertleri ile buluşup geri kalan zamanı birlikte geçirmek tatil sırasında da unutulmadıklarının bir göstergesi olacaktır. Bu yüzden sürekli neler yaptıklarını kontrol etmektense arada birbirinizi arayarak iletişiminizi tatilde de koparmadığınızı gösterin.

deniz-kenari-bilgisayar

10) Baskı Kurmak…

Tatile çıktığınız zaman az çok ne tür etkinlikler yapacağınız kafanızda oluşmuştur ve tatilinizi nasıl geçireceğinizi bilirsiniz. Ancak her saat, her dakika plan ve program dâhilinde tatil yapmak… Böyle bir planlama aile bireylerinin birlikte çıktığı tatili sıkıntıya sokmaktan başka bir işe yaramaz. Tur şirketleriyle tatile çıktığınız zaman bile gruptan ayrı takıldığınız olmuştur. Bu durumu göz önünde bulundurarak ailenizle birlikte gittiğiniz tatilde, kendi planlarınızın yanında aile bireylerinizin isteklerine de kulak vermeyi ihmal etmeyin. Bu şekilde herkesin mutlu olduğuna tanık olacaksınız.

Ailecek Yapacağınız Seyahatler İçin Biletall.com Yanınızda»

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.