Kayak Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Kayak Rehberi

Kayak merkezleri açısından zengin bir ülke sayılırız. Uludağ, Palandöken, Kartepe, Ilgaz, Erciyes, Elmadağ… her kış binlerce kayak severi tesislerinde ağırlıyor. Hem bacakları, hem kalçaları hem de karın kaslarını çalıştıran kayak denge, hız, kondisyon ile birlikte komple bir spordur. Mutlak bir disiplin gerektiren kayağa başlamadan önce mutlaka bir eğitmenden duruş, dönüş, kayma, düşme gibi tüm ayrıntılar öğretilir ve uygulamalarla birlikte deneyime dönüşür. Kayak sezonunun hızla devam ettiği bu günlerde sizin için bir kayak öğrenme rehberi hazırladık. Ayrıca daha önce sizler için hazırlamış olduğumuz Türkiye’deki bulunan 8 kayak merkezi ve Kayak sezonu ne zaman açılır? başlıklı yazılarımıza da göz atmanız fayda sağlayacaktır.

kayak

Kayak Yapmak Tehlikeli mi?

Kayak dışarıdan tehlikeli, cesaret isteyen bir spor gibi görünüyor olsa da “ayakta durabilen herkes kayak yapabilir” diyor kayak eğitmenleri. İlk önce kendinize güvenmeli ve vücudunuz üzerinde kontrol sahibi olmalısınız. Bir kayak tesisine giderseniz size önce düzlük bir bölgede temel hareketleri, dengede durmayı, kayak kontrolünü öğretirler. Sonrasında dönüşlere geçiliyor. Ancak bunlardan sonra daha yüksek bir bölgeye çıkarak bir profesyonel ile birlikte kayıyorsunuz. Yani kayak dışarıdan görüldüğü kadar tehlikeli bir spor değil. Bu yöndeki endişelerinizi bir kenara bırakabilirsiniz, zira eğer düşecek olsanız dahi yanınızda sizi tutacak birisi oluyor. Eğer yanınızda kimse olmadığı bir anda düşerseniz panik yapmamalı, hareket etmemeli ve durana kadar beklemelisiniz. Düşmenin ve kalkmanın tekniklerini öğrendikten sonra zaten düşmekten korkmayacaksınız ve bu süreç yaklaşık 10-15 gün sürer. Kayak merkezlerine en ucuz otobüs ve uçak biletleri Biletall.com’da sizleri bekliyor.

kayak-ve-mutluluk

Kayak İçin Gerekli Kıyafetler Nelerdir?

Spor malzemeleri satan mağazalardaki havalandırmalı kıyafetler kayak için en uygun modellerdir. Spor mağazalarında kayak pantolonları 150-400, eldivenler 40-150, montlar 100-1500, gözlükler 50-120 lira arasında bir fiyata satın alabilirsiniz. Kayak yapmaya karar verdiğinizde hemen bunun için kıyafet ve ekipman satın almanıza gerek yoktur. Eğer kısa bir kayak macerası için bu kadar harcama yapmak istemiyorum derseniz bütün bu malzemeleri bir haftalığına 200-250 lira gibi bir fiyata kiralayabilirsiniz. Kayak malzemelerinin temin edildiği bir haftalık konaklamalı kayak kursu fiyatları ise 1000 ile 2000 lira arasında değişiyor. Ayrıca kayak yapma planınız var ise Biletall’ın hizmeti olan Biletall Shop’a da göz atmanızda fayda var.

kayak-malzemeleri

Kayak Malzemeleri

Erkek, kadın ve çocuk olarak üç farklı tip kayak vardır ve kadınlar ve çocuklar için olan kayak malzemesi biraz daha hafif olur. Kendinize en uyumlu kayak uzunluğunu belirlerken boy, kilo ve performans beklentisi gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Uzun olan kayaklar hızlıyken dengeyi daha iyi sağlarken kısa kayaklar da dönüşleri daha çevik şekilde gerçekleştirir. Eğer yeni başlıyorsanız omzunuza kadar; orta düzeyde bilgiye sahipseniz ayaktan burun seviyesine kadar olan bir kayak kullanabilirsiniz.

Kayak & Sağlık

Kayak yaparken sağlığınızı korumak da önemlidir. Yeterli su tükettiğinizden emin olun ve kaymadan önce 15 dakika ısınma hareketleri yapın. Nemlendirici ve güneş kremi ile güneş ya da kar gözlüğü kullanın. Kaza anında size kolay ulaşılabilmesi için gereken teknik cihazları yanınızda bulundurun. Yorulduğunuzu hissettiğinizde kaymaya ara verin ve aç kalmayın, mutlaka günde 3000 kalori ihtiyacınızı karşılayın. Kan şekeri düştüğünde denge problemleri yaşamanız olasıdır.

cocuklar-ve-kayak-yapmak

Kayak Nasıl Yapılır?

Kayak yaparken seviyenize göre bir pist seçmeli ve ilk zamanlarda ekiple hareket edin. Kayarken nizami ve dairesel dönüşler yapmaya dikkat edin ve hareketlerinizi dikkatli gerçekleştirin. Ani hareketler dengenizi kaybettirebilir. Dizlerinizi her zaman kıvrık durumda tutun ve düşerken de bu pozisyonu koruyun. Düştüğünüz zaman tekrar ayağa kalkmak için çaba sarfetmeyin. Tamamen durana kadar yerde bekleyin. Yolunuzdaki kaya ve tümsek alanlara karşı dikkatli olun. Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz kayak simülatörleri sayesinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Wii Konsol ve We Fit Plus size ekrandaki senaryoya göre yaptığınız hareketleri değerlendirerek size gerçeğe yakın bir kayak deneyimi sunar.

uludag-kayak-merkezi

Unutmayın, her kayakçı etraftaki diğer insanları tehlikeye düşürmeyecek ve onlara zarar vermeyecek biçimde hareket etmelidir. Herkes dışarıdan görülebilir ve takip edilebilir şekilde kaymalı ve hızını arazi durumu, kar, yoğunluk gibi etkenlere göre kendi tecrübeleriyle ayarlamalıdır. Arkadan gelen kayakçı önde bulunanları risk altına almayacak şekilde iz seçimi yapmalıdır. Sağdan, soldan ya da yukarıdan istediğiniz şekilde önünüzdeki kayakçıyı geçebilirsiniz ancak geçiş yaparken kayakçıyla aranızda yeterli mesafe bıraktığınızdan emin olun. Durmanız gerekmedikçe pist üzerinde durmayın. Düştüğünüz takdirde de bir an önce pisti terketmeye çalışmalısınız.

Kayağa Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kayak sporunda diğerlerinden ayrı olarak rakıma bağlı riskler bulunur. Bu kalp ve nefes yetmezliğine sebep olabilir bu yüzden dolaşım sorunu olanların 2500 metrenin üzerine çıkması tavsiye edilmez. Bununla birlikte hamileliğin son üç ayındaysanız ya da astım ve bronşit gibi kronik üst solunum yolu hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kayağa gitmemelisiniz.

 

Ayrıca Youtube üzerinden Kadir Altı isimli kullanıcının paylaşmış olduğu Kayak Nasıl Yapılır videosunu, izlemeniz kayak öğrenmenize katkı sağlayabilir. Kayak hakkındaki daha fazla videolu bilgi için de buradan Youtube kanalını takip edebilirsiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.