Kayak Yaparken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 13 Faydalı Bilgi

Kışın Eğlenceli Sporu; Kayak!

En zevkli hobiler arasında yer alan kayak, aynı zamanda tüm kasları çalıştıran yorucu bir spordur. Eğer daha önce hiç kaymadıysanız ilk önce kayak ayakkabılarınızı nasıl giyeceğiniz, nasıl bağlayacağınız, nasıl düşeceğiniz ve kalkacağınız öğretilir. Kaymayı öğrendikten sonra daha önce neden öğrenmedim, böyle bir güzellikle neden daha önce tanışmadım diye pişmanlık hissedersiniz. Aylarca kış bir an önce gelsin diye sabırsızlıkla beklersiniz. Yüzmek için yazı beklediğiniz gibi artık kayak yapmak için de kışın gelmesini iple çekersiniz. Hatta yaz tatili yerine kış tatili tercih eden insanlara hak verirsiniz. Kayak sporunu seven yaşlı, genç hatta çocuklar kış bitmeden kayak merkezlerine akın eder. Zevkli olduğu kadar kayak malzemelerini temin etmek ve eğer şehrinizde kayak merkezi yoksa farklı şehirlere ulaşım, otel masrafları ile pahalı bir kış sporudur. Ama harcadığınız her kuruşa, kilometrelerce yol kat etmenize, düşüp kalkmalarınıza, aldığınız riske hatta vücudunuzun tutulmasına değer. Kayarken yaşadığınız heyecan, vücudunuzun salgıladığı adrenalin ve endorfin, aldığınız zevk ve yaşadığınız mutluluk muazzamdır. Kendinizi son derece özgür hissedersiniz. Soğuğu seversiniz, yüzünüze çarpan rüzgara, yakan güneşe aldırmazsınız. Yüzünüzden yaşadığınız heyecan okunur. Kaymak harika bir olay ama kayak yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır.

Kayak Merkezlerine En Ucuz Bileti Bul »
Böylesi eğlenceli bir sporu yaparken canınızı acıtmamak ve sakatlanmamak için dikkatli olmanız gereken başlıca hususlar;

Malzeme Seçimi

Kayak yapmaya başlamadan önce malzeme seçiminizi dikkatli yapmanız gerekir. Kendinize uygun olan kayak malzemelerini almadan önce bu konuda uzman birime danışıp, önerilerini ciddiye alın. Kayak yaparken kayak malzemelerinizi kiralıyorsanız bile dikkatli davranmanız gerekir. Ayağınızı sıkan ya da ayağınıza bol gelen kayak botu ile kayak yapmak zevkten ziyade eziyete dönüşür. Kayak seçimi yapılırken boyunuza uygun olması gerekir. Ayrıca kayak konusunda uzman olan biri ile yeni başlayan birinin kayağı aynı değildir. Bu yüzden kayak seçimi yaparken kayma seviyenizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Nerede ve nasıl kayacağınıza göre; dağ, pist, yarış ve tur kayakları diye kategoriler vardır. Kullanabileceğiniz ve taşıyabileceğiniz bir kayak olmasına özen gösterin. Eğer kayağınızı satın alacaksanız son bahar gelmeden hatta ilkbaharda alın. Kış yaklaştıkça kayak fiyatları artar, erken alın ki; kayak sezonunda iki misline kayak almak zorunda kalmayın.

kayak-malzemeleri

Kıyafet Seçimi

Kayak yaparken seçeceğiniz kıyafetler sizi soğuktan korumalıdır. Rüzgarın şiddetini engelleyecek, düştüğünüz zamanlarda içinize kar suyunu çekmeyecek, sizi ıslanmaktan koruyacak ve üşümenize engel olacak kıyafetler seçmeniz gerekir. Aynı zamanda seçtiğiniz kıyafet hareketlerinizi engelleyecek derecede kalın olmamalıdır. Kayak tulumu ideal bir kıyafet seçimidir. Eğer satın alma imkanınız yoksa kayak yaparken tulum kiralaması yapabilirsiniz. Hem sizi soğuktan korur, hem hareketinizi sınırlamaz, hem de ıslanmanızı büyük ölçüde önler.

Vücut Egzersizleri

Kayak yapmaya başlamadan önce vücut egzersizi yapmanız gerekir. Vücut egzersizleri ile kaslarınızı açın ve vücudunuzu ısıtın. Sakatlanmaları ve kayarken oluşabilecek krampları önlemek için ısınma hasletleri son derece önemlidir. Ayrıca kayak yapmaya karar verdikten sonra bir hafta öncesinden kaslarınızı hazırlayın. Antrenmanlı bir vücut ile kayın. Kayak refleks sporlarından bir tanesidir. Bu yüzden kayak yaparken beden ve zihin kontrolü sağlamanız gerekir. Dinlenmiş bir beden ve açık bir zihin ile kayak yapmaya çalışın.

Vücudun Dengesi

Kayak aynı zamanda bir denge sporudur. Kayakların üzerinde doğru şekilde durmak, düşmeden kayabilmek ve hızınızı ayarlayabilmek için vücudunuzun dengesi çok önemlidir. Kaymadan önce denge çalışmaları yapın.

kayak-ve-mutluluk

Doğru Düşmeyi Öğrenmek

Kayak yapmayı öğrenebilmek için düşmekten korkmamak gerekir. Kayak yapmayı öğrenirken ilk nasıl düşmeniz ve düştükten sonra nasıl kalkmanız gerektiği öğretilir. Dengeniz bozulduğunda yan olarak kendinizi karların üzerine bırakmanız gerekir. Yoksa daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Sağlıklı düşmeyi öğrendikten sonra yaralanmalar yaşamazsınız. Düşmekten korkmayın. Dengenizi kaybedince düşün ve sonra kalkıp dengenizi sağlayarak kaymaya devam edin.

Sağlıklı Beslenme

Kayak yapmadan önce yedikleriniz ve içtiklerinize dikkat edin. Kayak yapmadan önce enerji ihtiyacınızı karşılayacak ve içinizi ısıtacak besinler tüketin. Ağır etli ve yağlı yiyecekler yerine daha hafif yiyecekleri tercih edin. Bol bol su tüketin ve meyve yemeye çalışın. Kayak yaparken vücudunuz sıvı kaybeder bunu engellemek için ve boğaz kuruluğu yaşamamak için su içmeye özen gösterin.

Güneşten ve Rüzgardan Korunma

Kayak yaparken sert rüzgarlar yüzünüze çarpar ve güneş ışınları direk olarak yüzünüze vurur. Bu yüzden yüzünüze nemlendirici krem, ultraviyole ışınlarından korunmak için güneş kremi ve dudaklarınıza dudak koruyucu krem sürün. Kar maskesi ile yüzünüzü kapatmanızda fayda var. Hem rüzgar ve güneşten büyük ölçüde yüzünüzü korumuş olursunuz, hem de yüzünüzün üşümesini engellersiniz.

Kar Gözlüğü Kullanma

Kayak yaparken kar gözlüğü muhakkak kullanın. Kar gözlükleri ekstra bir aksesuar gibi düşünülebilir. Ancak göz sağlığını korumak için kullanılması son derece önemlidir. Karların üzerine yansıyan güneş ışıkları, kayak yapanların gözlerine zarar verir. Koyu renkli, fiber camlardan yapılan gözlükler ise, ışığı süzer ve görüşünüzü engellemez. Gözlük kullanmadan ilk anda kayak yaparken kar kişinin gözünü alır, belli bir süre sonra alışılsa da uzun süre gözlüksüz olarak kayak yapıldığında görmede zorlama ve göz ağrıları oluşur.

cocuklar-ve-kayak-yapmak

Kask, Koruyucu Dizlik ve Bileklik Kullanma

Güvenli bir şekilde kayabilmek için kaskınızı çıkarmayın. Düştüğünüzde ya da biriyle çarpıştığınızda başınıza darbe almaktan korunursunuz. Ayrıca düştüğünüzde eklem yerlerinizin zarar görmemesi için koruyucu bileklik ve dizlik kullanın. Bileklikler kayak yaparken, batonlarınızı (kayak sopanızı) kullanırken, bileklerinizin ağrımasını da büyük ölçüde engeller.

Uyarı Levhaları

Rotanızı uyarı levhalarınıza göre belirleyin ve levhalara dikkat ederek kaymaya özen gösterin.

Dinlenme

Kayarken yorulduğunuzda mola verin ve kayanlara engel olmayacak şekilde oturup dinlenin.

uludag-kayak-merkezi

Yaralanma

Herhangi bir yaralanma durumunda yardım isteyin ve doktora gidin.

Hamilelik

Hamileyseniz ve hamile olma ihtimaliniz varsa kaymaktan sakının.

Kayarken kendinize dikkat ettiğiniz gibi diğer kayanları da tehlikeye sokmamaya özen gösterin. Kayarken bu hususlara dikkat edin, kayak keyfiniz yarıda kesilmesin.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.