Tatilde İyi Dinlenmenizi Sağlayacak 10 Sebep

Tatiller gözünüze o anda çok eğlenceli ve cazip gelebilir. Tatil yaptığınız günlerde kendinizi çok mutlu, rahatlamış ve dinlenmiş hissedebilirsiniz. İki üç günden sonra bronzlaşmış teniniz ve parlayan gözlerinizle ne kadar sağlıklı olduğunuzu ve hatta kilo verdiğinizi sanabilirsiniz. Kalabalık bir grupla çıktığınız tatilde eğlencenin dibine vurduğunuzu ya da bir kültür turunda kısa zamanda ne kadar çok yer gördüğünüzü söyleyip övünebilirsiniz. Tatil bittiğinin ikinci gününde ise, birdenbire kendinizi depresif, mutsuz ve isteksiz hissedersiniz. Canınız hiçbir iş yapmak istemediği gibi birdenbire yeniden buzdolabına saldırmaya ve bıraktığınızı sandığınız sigaraya geri dönersiniz. Buna kısaca, tatil sonrası depresyon da denilebilir. Bu durumu önlemenin en sağlıklı yollarından biri tatilinizi iyi planlamaktır. Süresi ne olursa olsun kendinize yeni fırsatlar yaratacağınız bir tatilde ister, sadece iki gün geçirin isterseniz iki hafta ne kadar dinlendiğinizi ve yenilendiğinizi görebilirsiniz. İşte size tatilde dinlenmenizi sağlayacak 10 sebep!

yurt-disi-tatili

TATİLİNİZİN DİNLENDİRİCİ OLDUĞUNDAN EMİN OLUN

Tatil planı yaparken ne istediğinizi ve nelerin sizi daha çok mutlu edeceğini iyi düşünmelisiniz. Bu bir deniz, güneş, kum tatili mi yoksa bir göl kenarındaki çiftlik evinde kafa dinleme tatili mi? Dağcılık mı daha çok ilginizi çekiyor balık tutmak mı? Sadece eşinizle mi tatile çıkmak istiyorsunuz, yoksa arkadaş grubunuzun da size katılması daha mı eğlenceli olurdu? Sırf bir yer görmek için tatil fırsatınızı gereksiz yorgunluklarla ve aktivitelerle doldurmanız sizin daha çok dinlenmenizi kesinlikle sağlamayacaktır. Kendi tarzınıza göre bir tatil planı yapmanız sizleri çok daha dinlendirmiş ve eğlenmiş olarak değiştirecektir. Üstelik bunca tatil parasını da boşu boşuna çöpe atmamış olursunuz.

KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN

Eşinizle, sevgilinizle ya da sadece arkadaşınızla bir tatile çıkıyorsanız, elbette ki birçok konuda görüş birliği içinde olmanız beklenir. Arkadaşını tatilde tanırsın düşüncesi kısmen doğru olmakla birlikte kimse kimseye bağlı olmamalıdır. Eğer gerçekten dinlenmek ve kendinizi dinlemek istiyorsanız, kendinize her fırsatta zaman ayırmayı öğrenmeniz gerekmektedir. Mesela istediğiniz zamanda kitap okumak, cilt bakımı yaptırmak, kendi başınıza kalacağınız beldeyi keşfetmek ve hatta kendi kendinize alışveriş yapmak. Bütün bunlar bir lüks değil, ihtiyacınız olan hareket alanıdır.

TATİLİNİZİ BÖLEREK KULLANIN

Birçok araştırmaya göre tatilini belirli aralıklarla yapan kişilerin tatil sonrası çok daha dinlenmiş olarak döndükleri gözlemlenmiştir. 15 günlük uzun bir tatil yerine 1’er haftalık tatiller yeri ve zamanında kullanıldığında son derece efektif olabilmektedir. Bu sayede nasılsa tatildeyim düşüncesi ile yan gelip yatmak yerine her gününüzü daha verimli ve aktif geçirmeye çalışırsınız.

tasarruflu-tatil-nasil-yapilir

BAYRAM TATİLLERİNDEN KAÇININ

İnsanlarla iç içe kalabalık ve iki üç katı fazla fiyata tatil yapmak istiyorsanız, bütün turizm şirketleri sizleri bayram tatili fırsatları için bekliyor olacaktır. Siz önünüzdeki birkaç günü en iyi şekilde değerlendirdim sanırken, sizinle aynı düşünceyi paylaşan birçok insan da aynı tesise doluşmuş olacaktır. Açık büfe kahvaltı kuyruğu, uzun sıralar halindeki öğle yemeği ve geciken akşam yemeği servislerine katlanmak zorunda değilsiniz. Dinlenmek istiyorsanız resmi tatil günleri haricindeki her gün sizin için bir tatil fırsatıdır.

TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE İŞİNİZLE TÜM İLGİNİZİ KOPARIN

Palmiye ağaçları ve okyanus dalgalarının sesi arasında aklınızın bir ucu iş yerinizde yarım bıraktığınız evraklarda ise, o tatil sizi asla dinlendirmeyecektir. Ofisten ayrılmadan önce mutlaka e-postalarınızı, sesli mesajlarınızı, akıllı telefonlarınızı kontrol edin. Bazı durumlar için işinizi ille de yanınıza almak zorundaysanız, o zaman kendinize uygun 1 saat ayırın ve o zaman içinde konsantre olun ve yarım kalan işleri devam ettirin.

YOL İZNİ ALIN

Birçok çalışan, patronlarından ekstra izin almaya çekinirler. Kendilerine verilen bir lüks gibi görünen yol izinleri her çalışanın hakkıdır. Bu sayede uzun mesafe gideceğiniz bir tatil için hazırlıklarınızı daha rahat yapabilir ve tatilden ayrılmanız gerektiğinde işe başlamadan daha önce evinize dönüp dinlenebilir ve yol yorgunluğunuzu üzerinizden atabilirsiniz.

tatil-yapmak-icin-sebepler

AKTİVİTELERİNİZİ DENGEDE TUTUN

Yılın yorgunluğunu üzerinizden atmayı hedeflediğiniz bir tatilde karşınıza çıkacak hemen her aktiviteye katılmak, görülebilecek her noktayı görmek istersiniz. Bütün bu yoğun tempoda tatilin nasıl geçtiğini anlayamayacağınız gibi işinize döndüğünüzde de kendinizi yorgun hissedersiniz. Tatil esnasında yapılacak aktiviteleri dengede tutmayı bilirseniz hem daha az yorulursunuz hem de yaptığınız her aktivitenin tadına varırsınız.

Tatilinizi Planlamaya Bilet Alarak Başlayın! »

ŞEKERLEME YAPMAYI UNUTMAYIN

Bütün bir yıl erkenden işinize gitmek için saatinizi kurup durduysanız ve özellikle öğle yemeklerinden sonra üzerinize basan uyku isteğinden yeterince faydalanamadıysanız o zaman tatil sırasında en azından 30-40 dakikalık şekerlemeler yapmak en doğal hakkınızdır. Yapılan araştırmalara göre endorfin hormonu salgılamaya yaran kısa uykuların hem ruhsal hem de fiziksel yorgunluklara iyi geldiği ve uyandıktan sonra kişilerin çok daha enerjik ve yaratıcı oldukları gözlemlenmiştir.

SAĞLIKLI BESLENİN

Tatilde en sık yapılan hatalardan biri de hiç doymayacak gibi yemek yemektir. Nasıl olsa yüzüyorum yediklerimi yakarım düşüncesi ile önüne gelen her şeyi yiyen tatilcilerin sosyal hayatlarına kilo alarak dönmeleri hiç de şaşırtıcı değildir. Her şey dahil sistemli tatil köylerine giden kişilerin bilmeleri gereken en önemli şey, tabaklarını mümkün mertebe az ve salata, balık gibi sağlıklı yiyeceklerle donatmalarıdır. Birbirinden göz alıcı tatlılar ise, birer şeker deposundan başka bir şey değildir. Siz iyisi mi en hafif yemekleri tercih edin ve düzenli bir şekilde meyve tüketmeye dikkat edin. Öğle saatlerinde servis edilen patates kızartması ve gözleme gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerden uzak durun. Güneş altında alkollü içecekler tüketip risk almaktansa, bolca limonlu soda ve su tüketin.

GÖRÜNÜŞÜNÜZÜ DEĞİŞTİRİN

Kendinizde aşırıya kaçmadan küçük değişiklikler yapın. Tatilden sağlıklı bronz bir ten ve güneşten açılmış saçlarla döndüğünüzde zaten çok fazla bir değişiklik yapmanıza gerek kalmayacak. Saçlarınıza, makyaj tarzınıza ve giyiminize ufak dokunuşlar yaparak iş yerinize ya da sosyal hayatınıza döndüğünüzde bambaşka biri gibi görünmeniz mümkün.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.